U trendu

Ogromna ćufta izumrlog mamuta predstavljena u Holandiji

AMSTERDAM – Ogromna ćufta napravljena od mesa uzgojenog pomoću DNK izumrlog vunastog mamuta prikazana je danas u Muzeju savremene nauke u Amsterdamu „Nemo“.

Ćuftu je kreirala australijska kompanija za uzgoj mesa „Vow“, iz koje su saopštili da nije reč o „prvoaprilskoj šali“, već da im je namera bila da navedu ljude da razmisle o kultivisanom mesu, kao održivijom alternativom za pravo meso.

„Želeli smo da stvorimo nešto što je potpuno drugačije od svega dosad viđenog“, rekao je osnivač kompanije Tim Noksmit Rojtersu, dodajući da je to dodatni razlog za izbor mamuta, budući da naučnici veruju da je izumiranje životinje bilo izazvano klimatskim promenama.

Ćufta je napravljena od ovčijih ćelija u koje je umetnut asingularni gen mamuta mioglobin.

„Kada je u pitanju meso, mioglobin je odgovoran za aromu, boju i ukus“, izjavio je Džejms Rajal, iz kompanije „Vow“.

Pošto je sekvenca DNK mamuta koju je Vov dobio sadržao praznine, umetnuta je DNK afričkog slona.

„Slično kao u filmu Park iz doba jure“, rekao je Rajal, naglašavajući da je najveća razlika u tome što nisu kreirane stvarne životinje.

Dok stvaranje uzgojenog mesa obično znači korišćenje krvi mrtvog teleta, „Vow“ je koristio alternativu, što znači da nije bilo ubijenih životinja u pravljenju mesnih okruglica od mamuta.

Ćufta koja ima aromu krokodilskog mesa trenutno nije za potrošnju, s obzirom na to da sadrži protein star 4.000 godina i zahteva rigorozne testove pre nego što se pojavi na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar