najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oldtajmeri kružili oko Kalemegdana

Oko 50 oldtajmera učestvovalo je danas u Beogradu u revijalnim trkama oko Kalemegdana, niz Tadeuška Košćuškog, pored Zološkog vrta, Donjeg grada, Nebojšine kule i uz Parisku, povodom 77 godina od istorijske trke starih formula 1939. godine u Beogradu.

Na trkama je voženo oko 50 „lepotana“ oldtajmer automobila i motocikala razvrstanih u četiri klase vozila: stare formule, motori sa jednim vozačem i sa prikolicom i balanseron, oldtajmer i nacionalna klasa „fića“.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je otvarajući trke da se malo zna za trku Gran pri Beograda 1939, na kojoj je bilo 100.000 gledalaca u momentu kada je Beograd imao oko 250.000 stanovnika, maltene svaki drugi stanovnik Beograda.

Trka je poznata i po tome da je jedina te vrste koja je održana za vreme Drugog svetskog rata, rekao je Vesić.

„Ove godine se podsećamo tog memorijala iz 1939. godine“, dodao je Vesić i najavio da će od sledeće godine trka biti takmičarska i da će njenu organizaciju preuzeti Auto-moto savez.

Na trci je bio i jedan motor učesnik trke iz 1939. godine, a broj godina vozača, balansera i godište prelazili su kod nekih posada i 200.

Direktor i vlasnik Muzeja starih automobila, nekadašnji ministar kulture Bratislav Petković rekao je da je značajno što će sada taj muzej zajedno sa Skupštinom grada Beograda svake nedelje u septembru organizovati revijalne trke oldtajmera oko Kalemegdana, koje će mnogo značiti za turizam Beograda.

Petković je danas i sam bio učesnik revijalne trke, a vozio je staru formulu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike