Oličenje seksepila, šarma i senzualnosti: Slavna BB danas slavi 81. rođendan

Foto: Wikipedia/Michel Bernanau

Prva glumica koja se pojavila na filmskom platnu u bikiniju pedesetih godina 20. veka i izazvala skandal, žena koja se posle povlačenja iz javnog života posvetila brizi o životinjama, čuvena Brižit Bardo danas slavi svoj 81. rođendan.

Krajem pedesetih i šezdesetih poznata BB je bila oličenje seksepila, ženske senzualnosti, šarma i neodoljive privlačnosti.

U detinjstvu je bila poznata pod nadimkom Bebe, a pod imenom Brižit Bardo je na filmskom platnu debitovala 1952. godine u filmu “Ludi od ljubavi”.

Iako su njeni filmovi po svom kvalitetu bili daleko od najboljih ostvarenja tadašnje francuske kinematografije, na neki način su odgovorni za prodor evropskog filma.

Prvu glavnu ulogu odigrala je u filmu “La Lumiere d”en Face” 1956. godine, a angažman u filmu “En Effeuillant la Marguerite” sledeće godine osigurao joj je status seks simbola.

Karijera mlade Brižit Bardo krenula je uzlaznom putanjom dok joj je angažman u filmu “I Bog stvori ženu” doneo svetsku slavu i milionsku zaradu.

Film je snimio njen tadašnji muž Rože Vadim, a to ostvarenje je donelo promene u poimanju seksa na filmu, jer u njemu u jednoj sceni ona bosonoga igra na stolu.

Od Vadima se razvela 1957. godine, a dve godine kasnije ponovo je stala na ludi kamen udavši se za glumca Žaka Šariera, sa kojim je 1960. godine dobila sina Nikolasa Žaka Šariera.

Njeni muževi su bili i nemački milioner i plejboj Ginter Saks kao i Bernard Dormel.

Nakon što je snimila preko 50 filmova, 1974. godine se povukla iz sveta filma nakon čega se posvetila borbi za zaštitu prava životinja i još uvek je supruga francuskog ekstremnog desničarskog političara Bernara D”Ormalea.

BB je i danas inspiracija mnogim umetnicima, ali i dalje izbegava svet mode i fillma i ponosno odbija da pribegne plastičnoj hirurgiji.

“Mit? To je reč u koju sam se zaglavila, ali koja ništa ne znači”, rekla je Bardo za magazin Marie-Claire  2010. godine.

Dve godine kasnije, na pitanje koja glumica bi mogla da je tumači u biografskom filmu, ona je odgovorila:

“Niko to ne može da uradi. Šta im nedostaje? Moja ličnost.”

Pseudonim Brižit Bardo je uzela kada je počela da se bavi glumom, dok joj je pravo ime Kamil Žava.

(Tanjug)

Ostavite komentar