U trendu

Omiljena jela nemilosrdnih diktatora i njihovi čudni običaji

Svetski diktatori poput Kim Džong – Ila, Adolfa Hitlera ili Jozefa Staljina, poznati su po svojoj nemilosrdnosti, ali imali su još zajedničkih karakteristika – neobični ukusi za hranu. Svaki od njih je imao omiljena jela koja su kuvari spremali posebno samo za njih. Viktorija Klark i Melisa Skot objavile su knjigu u kojoj su opisale jela koja su im se služila bez obzira gde su se nalazili.

Severnokorejski pokojni diktator Kim Džong-Il voleo je supu od peraja morskog psa i psećeg mesa. Verovao mu je da mu ova jela jačaju imunitet i potenciju. Za njega se govorilo da je bio i jedna od najboljih mušterija Henesija. Njegova jela pripremao je tim žena koje su se brinule i o tome da su zrna pirinča koja mu se služe morala da budu jednake veličine, oblika i boje.

Adolf Hitler je bio vegetarijanac i do kraja života je jeo samo pire krompir i supu. Verovao je da će ova dijeta bez mesa ublažiti njegovu hroničnu nadutost i zatvor. Imao je tim od 15 probača jela. Naime, oni bi prvi probali jelo i ako niko od njih ne bi umro u sledećih 45 minuta onda bi i on jeo. Bio je paranoičan i uvek je mislio da će mu neko otrovati hranu.

Jozef Staljin je voleo tradicionalnu gruzijsku kuhinju koja uključuje dosta luka, oraha, šljiva, pomorandži i vina. Jedan od njegovih ličnih kuvara bio je deda Vladimira Putina Spiridon Putin. Staljin je uživao u višesatnim večerama u okviru kojih se služio niz jela i mnogo vina.

Benito Musolini je voleo luk i francusku hranu. Luk je jeo sirov sa uljem i svežim sokom od limuna. Za francusku hranu je govorio da je neprocenjiva. Za razliku od drugih diktatora, on je voleo da jede kući sa svojom porodicom. Svi su morali već da sede za stolom kada bi on došao. Imao je suprugu i petoro dece.

Idi Amin je jeo 40 pomorandži dnevno i uživao u hrani KFC-a dok je bio u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Voleo je pečenu jaretinu, manioku i hleb. Pomorandže je jeo jer je verovao da su prirodna vijagra. Postojale su i spekulacije da je kanibal. Kada su u pitanju obroci, pridržavao se britanskog rasporeda pa je redovno uživao u poslepodnevnom čaju, prenosi Klix.

Pol Pot je voleo gulaš od kobre, meso od divlje svinje i ostale divljači, sveže voće, rakiju i kinesko vino. Uživao je u luksuznim jelima dok su zemljoradnici smeli da jedu samo supu od pirinča.

1 komentar
  1. Slobodan

    Zašto nešto ne napišete i o ostalim diktatorima poput Engleske kraljice, Saudijskog šeika, Ruzvelta i njima sličnim.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike