One ne beže od udaraca – to je znak da su verne muškarcu (foto)

Umesto da beže od udaraca, one čekaju da ih muškarci bičuju. Tako im dokazuju svoju ljubav i odanost, ali i svoju snagu.

Tokom ceremonije ‘Ukuli Bula’ muškarci svom snagom štapom udaraju članice plemena Hamar iz Etiopije. One pritom ne smeju da plaču ni da vrište. Obično je reč o ženama koje su deo uže ili šire porodice dečaka koji ovim obredom postaju muškarci, piše Daily Mail.

Krvarenje je znak da je ritual bio uspešan, a ožiljci se smatraju njegovim najlepšim delom. Svaki ožiljak je zalog koji žena daje muškarcu da će jednog dana, kada postane udovica i ako joj bude potrebno, moći da potražiti nešto što on neće moći da odbije jer bi time osporio žrtvu i zavet.

Obred odrastanja za dečake iz plemena Hamar sastoji se od dva dela: obrezivanja i preskakanja preko bikova. Ako dečak, potpuno go i bos, uspešno preskoči 15 bikova, spreman je da postane Maza – odrastao član plemena i da se oženi. Ni oni tokom ovog dela obreda nisu pošteđeni batina.

Hamar žene imaju obruče oko vrata koji predstavljaju poredak u odnosu žena – muž. Ako žena ima jedan veći obruč, to je znak da je ona prva žena tom mužu. Ako uz taj obruč ima još 2, 3 onda to znači da njen muž ima još 2, 3 žene pored nje. I nema nikakve razlike da li mu je ona prva žena ili druga, treća. Nema nikakvih privilegija među njima. Muškarac je glava kuće i onaj koji se bori za preživljavanje porodice, ali i onaj koji se bori za stoku i ide na teren. Žena je tu da se brine o deci i kući.

Batine koje dobiju za vreme obreda ‘Ukuli Bula’ nisu jedine u njihovom životu. Nakon udaje, muž može da istuče ženu kad god poželi, bez ikakvog povoda ili obrazloženja. Praksa batinjanja se obično poanvlja dok žena ne rodi drugo dete.

Udate i slobodne žene takođe se razlikuju načinom odevanja. Ako žena ima haljinu koja ide preko kolena, to je znak da je udata. Ako joj je haljina iznad kolena onda je to znak da je slobodna.

1 komentar
  1. djibril

    šta se zgražavate nad crncima, stari indoevrtopljani su imali 100 puta gore običaje, kad umre muž mora i žena da skoči u vatru za njim i da izgori

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike