najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Oprezno dok grmi

Nije retkost da se deca boje grmljavine, a ako je grmljavina baš glasna, umeju i stariji da se uplaše. Strah nije neopravdan, jer se radi o jakim električnim pražnjenjima i potrebno je znati kako da se ne izložite nepotrebnom riziku.

Početni “izvor” groma su oblaci kumulonimbusi, koji se često javljaju u periodu od aprila do septembra. U tim oblacima je jako električno polje. Kada kroz pukotine u vazduhu prođe struja, vidimo munju, a ako ona stigne do zemlje, dolazi do udara koji može biti i jačine do nekoliko hiljada ampera, i to je ono što nazivamo grom. Smatra se da nas u gradovima od udara groma štite gromobrani, ali ta zaštita nije stoprocentna – što i sami odlično znate ako ste morali da gasite strujomer koji se zapalio u toku oluje, ili da kućni aparat iz koga je nešto blesnulo nosite na opravku. Čak i uz gromobran, grom može da udari u kablove i prođe kroz električnu mrežu do kućnih aparata.

Šta učiniti ako ste kod kuće u toku oluje s grmljavinom? Obavezno isključite električne aparate – televizori, kompjuteri i telefoni su oni koji najčešće stradaju, ali ni, recimo, klima-uređaj ne bi smeo da radi u toku oluje. Grom može da prođe kroz otvorenu utičnicu i izazove požar u kući – a izazvaće ga još i lakše ako utičnice blokirate nameštajem. Pošto su voda i vodovodne instalacije dobri provodnici, u toku grmljavine se ne treba kupati niti prati sudove.

Nekome se može učiniti interesantnim da šeta dok traje grmljavina, ali to je loša ideja, kao i trčanje. Ako se zateknete napolju kad zagrmi, trebalo bi da se sklonite u najbliži objekat, a još pre toga da isključite mobilni, čak i ako je u torbi. Ne treba stajati na otvorenom, niti se sklanjati ispod drveta, usamljene građevine na otvorenom ili bilo kog visokog objekta – tamo će grom prvo udariti.

5 komentara
 1. Veki Đukić

  Mogli ste još štošta napisati na ovu temu. Između ostalog, mene užasno zanima zašto će baš na visoko i usamljeno mjesto munja najprije udariti?

 2. Vladislav Štirski

  Na pitanje jednog od komentatora šta raditi kada počinju atmosferska pražnjenja, a nalazimo se na polju ima samo jedan dobar savet – leći na zemlju, jer bolje je sačekati da nevreme prođe, pa makar prljav i mokar, nego da se pogine. U savremenim kućama koje imaju kostur od armiranog betona sa gromobranima na krovu nema opasnosti. Važno je da zgrada ima temeljni uzemljivač i neće se ništa desiti. Ja stanujem u zgradi od 16 spratova i na krovu imam antene koje je nadvisuju za još 12 m, do sada je grom udarao u sistem i nikada nije došlo do nekakve štete. Pošto mi je jedna od specijalnosti gromobran i uzemljenje, potrebno je da su dobro izvedeni po projektu, a ne da se to prepusti majstorima da oni rade kako misle da je najbolje. Takva ušteda može skupo da košta.

 3. Nikola S

  Pa kad sam u prirodi, a ne treba da se stoji na otvorenom, a ne sme ni da se sakrije pod drvo, gde ću onda?

 4. Aleksandra Obrenović

  Za večeras su najavili nevreme u Njujorku. Hvala vašoj novinarki na odličnom članku. Ovde je strašno kada grmi!

 5. Rade Lapadat

  Uglavnom tačne informacije, osim što je ono što vidimo (blesak) munja, a zvuk koji prati svetlosni efekat je u stvari grom, odnosno, grmljavina. Mislim da je korisno znati, jer ljudi često mešaju ta dva pojma. Naravoučenije: munja ubija, groma se plašimo:)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike