Oskar protekao u ozbiljnom tonu, uz poruke solidarnosti

Iako je domaćin dodele Oskara Džimi Kimel više puta noćas pokušao da na duhovit način komentariše politiku predsednika SAD Donalda Trampa, ne napadajući ga direktno, veče je proteklo u ozbiljnijem tonu, uz poruke solidarnosti i bratstva.

Osvrćući se na predsednički dekret o zabrani ulaska državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, Kimel je rekao da Holivud rado prima strance.

„Ne diskriminišemo ljude prema zemlji porekla već na osnovu starosti i težine“, rekao je domaćin večeri, šaleći se na račun toga da starije glumice teže dobijaju uloge u Holivudu.

On se osvrnuo na dodelu Zlatnih globusa, kada je glumica Meril Strip održala vrlo oštar govor protiv Trampove politike.

Tramp je sutradan preko Tvitera krenuo u kontranapad, iznoseći mišljenje da Meril Strip, glumica koje je ove godine 20. put bila nominovana za Oskara i koja je tri puta osvojila prestižnu nagradu, precenjena.

Kimel je na početku večeri sinoć zamolio publiku da „potpuno nezasluženim aplauzom“ podrži 67-godišnju glumicu.

U jednom trenutku, začudjen da još nema tvitova američkog predsednika u kojima komentariše Oskare, voditelj je izvadio telefon i ukucao poruku „Hej @realDonaldTrump jeste budni?“. Kimel odgovor nije dobio, ali je poruka u roku od nekoliko minuta lajkovana skoro 300.000 puta.

Iako je domaćin igrao na kartu humora, mnogi učesnici večeri i dobitnici nagrada iskoristili su priliku da upute ozbiljnije poruke predsedniku SAD.

Jedan od takvih trenutaka večeri bila je dodala nagrade u kategoriji najboljeg stranog filma. Priznanje je dobio film „Trgovački putnik“ iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove politike prema imigrantima.

U njegovo ime pročitanja je poruka u kojoj se navodi da je odluku da bojkotuje Oskare doneo „iz poštovanja za sunarodnike i državljane šest drugih zemalja prema kojima je nehumanom odlukom pokazano nepoštovanje“.

Više nominovanih za Oskara na crveni tepih su došli sa plavom trakom u znak solidarnosti sa Američkom unijom za gradjanske slobode (ACLU), uticajnom organizacijom koja se protivi Trampovoj anti-imigracionoj politici. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike