U trendu

„Otkrićemo vanzemaljce do kraja veka“

Doktor Džil Tarter, direktor SETI programa (Search for Extraterrestrial Intelligence) namenjenog potrazi za inteligentnim oblicima vanzemaljskog života, tvrdi da bismo mogli da pronađemo vanzemaljce do kraja ovog veka.

Na nedavnom predavanju koje je održala na Tehnološkom univerzitetu u Floridi pod nazivom „A Cosmic Perspective: Searching for Aliens, Finding Ourselves“, Tarterova je rekla da je naša trenutna potraga za vanzemaljcima poput zahvatanja čaše vode iz okeana, prenosi B92.net.

„Nalazimo se u nedođiji. A naše Sunce je samo jedna od 400 milijardi ostalih zvezda u galaksiji Mlečni put. A naša galaksija Mlečni put samo je jedna od 200 milijardi drugih galaksija u vidljivom univerzumu“, objasnila je.

„Bavimo se zaista drevnim ljudskim pitanjem. A to je vrlo, vrlo nagrađujuće. Već do kraja 21. veka mogli bismo da imamo odgovor na pitanje da li smo sami u univerzumu“, dodala je.

Doktorka Tarter je ceo svoj život posvetila radu u ovoj oblasti, zbog čega ju je magazin Tajm proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba u svetu, a Džodi Foster tumačila njen lik u filmu „Kontakt“.

Tarterova je optimistična na osnovu svog radnog iskustva i napretka tehnologije za proučavanje svemira, piše Independent.

„Možemo da proizvedemo seriju od 96 običnih i infracrvenih kamera, i postavimo ih na 12 lokacija širom planete. Pokrili bismo doslovno celo nebo, i sve vreme bismo mogli da vidimo da li će se pojaviti neka neobična svetlost“, kaže.

„Videti da li neki drugi fenomen, poput radio-talasa, ima optičku komponentu… Zaista sam uzbuđena“, zaključila je na kraju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike