U trendu

Otkriven identitet Džeka Trboseka?

Zločini Džeka Trboseka su jedni od naintrigantnijih i nerešenih u istoriji Velike Britanije. Sada, skoro 130 godina kasnije, stručnjaci veruju da su konačno saznali identitet čuvenog „mesara iz Vajtčepela“.

Kako prenosi britanski Telegraf, u dnevniku koji je pripadao prodavcu pamuka iz Liverpula, Džejmsu Mejbriku, opisano je kako je dotični ubio šest žena – pet u Londonu i jednu u Mančesteru. Čak je i poslednji pasus u dnevniku glasio: Sebi sam nadenuo ime kako bi me svi znali, kako bi bilo zapamćeno u istoriji, eto šta ljubav može da učini jednom džentlmenu. Iskreno vaš, Džek Trbosek.

Istraživači o zločinima Džeka Trboseka su bili svesni dokumenta još otkad je pronađen pre 25 godina. Dok su ga neki eksperti sumnjičavo komentarisali, jedan istraživački tim, predvođen Brusom Robinsonom, tvrdi da može da potvrdi autentičnost dnevnika. Robinsonov tim je došao do traga sve do Mejbrikove kuće u Londonu, kojim je isključena mogućnost falsifikovanja dokumenta. Mejbrik, bogati trgovac pamuka je živeo na imanju Batlkreas, a umro je 1889. godine, godinu dana nakon što je poslednje ubistvo definitivno pripisano Trboseku.

Po iskazima grupe istraživača, dnevnik je otkriven ispod podnih ploča kuće a pronašli su ga električni radnici 1992. godine. Odatle je dnevnik pao u ruke Majka Bareta, bivšeg prodavca otpadnih metalnih proizvoda iz Liverpula, koji je zadržao original.

Dnevnik, koji sadrži intimne detalje o ubistvima, mogao bi da bude najtraženiji dokaz u stogodišnjem slučaju ubistva, ako je zaista autentičan, prenosi portal MSN.

Transkript dnevnika prvi put je objavio Robert Smit 1993. godine. Prateći to otkriće – 25 godina od otkrivanja dnevnika Džeka Trboseka: istinske činjenice Roberta Smita, puštene su u novom istraživanju 4. septembra.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike