U trendu

Otkrivena jedna od najpoznatijih olupina u istoriji (video)

„Endurans“ – davno izgubljeni brod ser Ernesta Šekltona, jednog od najpoznatijih istraživača u istoriji, otkriven je na dnu Vedelovog mora, gde se nalazi više od jednog veka, od kada je potonuo 1915. godine.

Brod je tokom jedne od ekspedicija na Južni pol ostao zarobljen i okovan ledom, koji ga je posle nekog vremena smrvio, što je primoralo Šekltona i posadu da preduzmu neverovatan pokušaj bekstva i spasavanja sopstvenih života.

„Endurans“ je potonuo 1915. godine i od tada leži tri kilometra ispod površine Vedelovog mora.

Istraživači su ostali zapanjeni izuzetnom očuvanošću olupine, koja izgleda skoro kao pre 107 godina.

Drvo, iako malo deformisano, zadržalo je svoju strukturu, a natpis „Endurans“ (Izdržljivost) jasno se vidi na krmi.

„Bez imalo preterivanja, ovo je najbolje očuvana olupina drvenog broda koju sam dosad video“, kaže pomorski arheolog Mensun Baund, učesnik ekspedicije koja je pronašla brod.

„Endurans“ stoji uspravno na dnu, skoro netaknut i u sjajnom stanju, dodao je Baund.

Ser Šeklton pokrenuo je Kraljevsku transatlansku ekspedicija 1914. godine kao pokušaj da pređe Antarktik od Vedelovog mora u južnom Atlantiku do Rosovog mora u južnom Pacifiku.

Ekspedicija je u Vedelovo more stigla januara 1915. godine, gde je led zarobio brod. U oktobru je led smrskao brod, a posada je, zajedno sa Šekltonom, nadljudskim naporima uspela da stigne čamcima do ostrva Slon.

Nakon toga, Šeklton i još petorica članova uspeli su u malom čamcu da stignu do Južne Džordžije, odakle su organizovali akciju spasavanja preostalog ljudstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar