Otvoren festival filmske režije u Leskovcu

Glumac Velimir Bata Živojinović otvorio je sinoć preko video linka osmi Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE).
Živojinović je festival otvorio preko video poruke na filmskom platnu, a  specijalnu nagradu za afirmaciju filmske umetnosti u svetu “Živojin Pavlović” umesto njega primio je njegov unuk koji nosi isto ime i prezime.

“Zahvaljujem se na ovoj divnoj nagradi i prenosim vam pozdrave svoga dede”, kazao je Velimir Živojinović, četrnaestogišnji unuk barda srpskog glumišta.

Poruku Bate Živojinovića leskovačkoj publici pročitala je njegova supruga Julijana Lula Živojinović u kojoj je on kazao da mu je čast što je dobitnik priznanja “Živojin Pavlović”.

“Iza nas su ostala tri filma: Neprijatelj, Povratak i Hajka, ti flmovi su dragulji naše kinematografije jer  nose pečat velikog umetnika Živojina Žike Pavlovića”, naveo je Živojinović u poruci.

Umetnički direktor LIFFE Darko Bajić, ocenio je da je dolaskom na festival leskovačka publika pobedila televizijske rijalitije.

“Film je čudna stvar, film je najlepša stvar, film je najvažnija stvar u našim životima. Danas, u ovom bioskopu ovde, vi ste pobednici svih onih rijaliti šouova, svih onih budalaština, budite sigurni vi ste pobednici”, rekao je Bajić, dok je crnogorski reditelj i član stručnog žirija Branko Baletić ocenio da da bez bitke za kulturu “nema spasa u regionu”.

Najveće aplauze izmamio je hrvatski reditelj Branko Šmidt porukom da se političarima ne dozvoli sejanje mržnje među komšijama.

“Upućeni smo jedni na druge, upućeni smo na ovaj jezik, kako ga ko god zvao. I koliko god nas delili, nama titlovi ne trebaju. U Leskovcu sam doživeo veliku toplinu i prijateljstvo i nadam se da će ta energija krenuti dalje prema usijanim glavama koje hoće da nas zavade”, kazao je reditelj.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istako je da je LIFFE prestižni umetnički događaj u gradu na Veternici.

“Festival filmske režije ima za cilj da promoviše filmske stvaraoce iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije i da na jedan  kreativan način doprinese decentralizaciji kulture. Film nas spaja, a umetnost leči”, poručio je Cvetanović.

U Leskovačkom kulturunom centru otvorena je izložba “Velimir Bata Živojinović – Nagrade i priznanja”, na kojoj su izloženi plakati filmova u kojima je glumac igrao, ali po prvi put i čerdesetak njegovih filmskih nagrada.

Tokom narednih pet dana biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova iz bivšeg jugoslovenskog regiona u takmičarskom programu i 6 filmova u pratećem programu.

Grand Prix “Živojin Žika Pavlović” dodeliće se za najbolju režiju, kao i “Zlatni lešnik” za najbolju žensku i mušku ulogu, a održaće se i Četvrta konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

Organizator LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, grad Leskovac, kompanija “Zdravlje Actavis” i Filmski centar Srbije.

(Beta)

Ostavite komentar