U trendu

Ove namirnice će vas razbuditi puno bolje od jutarnje kafe, a zdravije su

Možda je vreme da naviku promenite ispijanja jutarnje kafe i pokušate da se razbudite na neki drugi način.

Nekim ljudima kafa je najvažniji napitak dana. Pijemo je zato što nam daje osećaj razbuđenosti i poletnosti. Ali, taj osećaj ne traje dugo, pogotovo ako koristite veštačke zaslađivače ili pijete neku od instant mešavina kafe. Takvi napitci će vas samo privremeno “podići”, ali ćete vrlo brzo ostati bez energije i ponovno biti jednako pospani kao kada ste ustali.

Predlažemo da umesto kafe pokušate da konzumirate neke druge namirnice koji su mnogo bolji razbuđivači.

Voda

Vrlo je važno telu osigurati dovoljno tečnosti. Kada mozak nema dovoljno tekućine, radi sporije, a mi se osećamo umorno i pospano. Zato je najbolje, čim ustanete, da popijete čašu vode. Jednak učinak ima i u poslepodnevnim satima – kada već i zaboravimo na to da nismo popili dovoljno tečnosti i jedva gledamo, najbolje je popiti čašu vode i telu osigurati potrebnu tečnost.

Zobena kaša

Iako je mnogi jedu za doručak, uz nju svejedno popiju i šoljicu kafe. Ali, to zaista nije potrebno. S obzirom na to da zobena kaša ima nizak glihemijski indeks, osigurat će vam dovoljno energije i osećaj sitosti za sledećih nekoliko sati. Kada telo ima energije – nije umorno!

Zeleno lisnato povrće

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali zeleno lisnato povrće (poput spanaća, peršuna, celera, blitve, kelja…) sadrži puno vitamina B koji pomaže da se pretvori hrana u energiju. Zašto dan ne biste započeli nekim lepim zelenim smutijem umesto kafom!

Čia semenke

Male, dobro poznate super semenke, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu da se ubrza rad mozga a pomažu i u borbi protiv umora. Takođe, zbog svoje velike mogućnosti apsorpcije tečnosti, čia semenke ubrzavaju metabolizam i osiguravaju osećaj hidratisanosti i budnosti. Kako ih je malo nezgodno jesti same, dodajte ih u zobenu kašu ili smuti i osigurajte sebi duplu dozu razbuđivanja!

Jaja

Ne kaže se uzalud: “Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”. Naime, proteini iz jajeta, telu pružaju mnogo energije koju ćete imati tokom celog dana. Izbor pripreme jaja je velik, možete ih ispeći na oko, napraviti s njima kajganu, omlet ili ih skuvati. Možete, na primer, spojiti jaja i neko zeleno lisnato povrće u sjajan omlet i napraviti pravu energetsku bombu, prenosi Avaz.ba

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar