U trendu

Ovo su najneobičniji zatvori na svetu!

Možete li da zamislite zatvor iz koga zatvorenici ne žele da odu jer tu uživaju u obilju i luksuzu? Mi nismo mogli, pa smo, tragom priče o najluksuznijem zatvoru na svetu došli do još zanimljivih ustanova ovog tipa koje uopšte ne liče na zatvore:

San Pedro zatvor, Bolivija
San Pedro zatvor, najveći u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, dom je za oko 1.500 zatvorenika. Nakon što prođete debele zidove i sigurnosne kapije, svaka sličnost sa normalnim zatvorom nestaje: u dvorištu se igraju deca, na trgu je pijaca, štandovi, restorani, frizerski saloni, pa čak i hotel. Ovaj zatvor više podseća na neki stambeni kvart nego na standardni konvencionalni zatvor.
U njemu nema stražara, nema uniformi ili metalnih šipki na prozorima ćelija. Ali, ova relativna sloboda se plaća: zatvorenici morati platiti stanarinu za svoje ćelije, tako da većina njih mora raditi unutar zatvora, prodajući namirnice na štandovima ili radeći u prehrambenom kompleksu. Ako imate novca, ovde živite kao kralj. Policija ne ulazi u zatvor niti se meša – unutrašwi problemi rešavaju se na nekoj vrsti skupštine „stanara“ sa delegiranim izabranim predstavnicima.

Cebu zatvor, Filipini
Samo zamislite ovaj koncept: Hladnokrvne ubice, zloglasni narko dileri i seksualni prestupnici zajedno plešu uz pop muziku (uključujući i njihovo širom sveta poznato izvođenje viralnog hita Gangam Style). Verovatno ste nekada i naišli na neku od njihovih plesnih tačaka, na primer, njihov ples uz pesmu Thriller Majkl Džeksona, proglašen je 5-tim najviralnijim videom na svetu. 

Igraju savršeno, pogledajte zašto imaju preko 20 miliona pregleda:

Zatvorenici Cebu zatvora, njih oko 1.500,  putuju i izvode plesove na raznim dobrotvornim koncertima, nastupima, a čak imaju priliku i da zarade novac plešući. Pored toga, zatvor je otvoren za posetioce koji mogu uživati u njihovim tačkama, slikati se sa zatvorenicima ili kupiti suvenir.

Leoben, zatvor sa 5 zvezdica, Austrija Leoben Zatvor, ili Centar Pravde, nalazi se u austrijskoj pokrajini Štajerska i poznat je kao raj za kriminalce.
Pored toga što posmatračima Justizzentrum Leoben izgleda kao jako moderna aritektonska građevina, i unutar zatvora nije ništa lošije. Teretane, zatvoreni tereni, bazeni, sobe sa TV-om, pa čak i lični mobilni telefon za svakog zatvorenika – sve to očekuje kriminalce kojima sud dodeli ležanje u ovom zatvoru.

Pogledajte galeriju fotografija i sami prosudite da li ovo liči na zatvor.

Jedina loša stvar vezana za ovaj luksuzni zatvor izgrađen pre 10 godina je ta što prima samo 205 zatvorenika.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike