Ovo su najneobičniji zatvori na svetu!

Možete li da zamislite zatvor iz koga zatvorenici ne žele da odu jer tu uživaju u obilju i luksuzu? Mi nismo mogli, pa smo, tragom priče o najluksuznijem zatvoru na svetu došli do još zanimljivih ustanova ovog tipa koje uopšte ne liče na zatvore:

San Pedro zatvor, Bolivija
San Pedro zatvor, najveći u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, dom je za oko 1.500 zatvorenika. Nakon što prođete debele zidove i sigurnosne kapije, svaka sličnost sa normalnim zatvorom nestaje: u dvorištu se igraju deca, na trgu je pijaca, štandovi, restorani, frizerski saloni, pa čak i hotel. Ovaj zatvor više podseća na neki stambeni kvart nego na standardni konvencionalni zatvor.
U njemu nema stražara, nema uniformi ili metalnih šipki na prozorima ćelija. Ali, ova relativna sloboda se plaća: zatvorenici morati platiti stanarinu za svoje ćelije, tako da većina njih mora raditi unutar zatvora, prodajući namirnice na štandovima ili radeći u prehrambenom kompleksu. Ako imate novca, ovde živite kao kralj. Policija ne ulazi u zatvor niti se meša – unutrašwi problemi rešavaju se na nekoj vrsti skupštine “stanara” sa delegiranim izabranim predstavnicima.

Cebu zatvor, Filipini
Samo zamislite ovaj koncept: Hladnokrvne ubice, zloglasni narko dileri i seksualni prestupnici zajedno plešu uz pop muziku (uključujući i njihovo širom sveta poznato izvođenje viralnog hita Gangam Style). Verovatno ste nekada i naišli na neku od njihovih plesnih tačaka, na primer, njihov ples uz pesmu Thriller Majkl Džeksona, proglašen je 5-tim najviralnijim videom na svetu. 

Igraju savršeno, pogledajte zašto imaju preko 20 miliona pregleda:

Zatvorenici Cebu zatvora, njih oko 1.500,  putuju i izvode plesove na raznim dobrotvornim koncertima, nastupima, a čak imaju priliku i da zarade novac plešući. Pored toga, zatvor je otvoren za posetioce koji mogu uživati u njihovim tačkama, slikati se sa zatvorenicima ili kupiti suvenir.

Leoben, zatvor sa 5 zvezdica, Austrija Leoben Zatvor, ili Centar Pravde, nalazi se u austrijskoj pokrajini Štajerska i poznat je kao raj za kriminalce.
Pored toga što posmatračima Justizzentrum Leoben izgleda kao jako moderna aritektonska građevina, i unutar zatvora nije ništa lošije. Teretane, zatvoreni tereni, bazeni, sobe sa TV-om, pa čak i lični mobilni telefon za svakog zatvorenika – sve to očekuje kriminalce kojima sud dodeli ležanje u ovom zatvoru.

Pogledajte galeriju fotografija i sami prosudite da li ovo liči na zatvor.

Jedina loša stvar vezana za ovaj luksuzni zatvor izgrađen pre 10 godina je ta što prima samo 205 zatvorenika.

Ostavite komentar