U trendu

Pakleno u Grčkoj i Turskoj: Pao i evropski temperaturni rekord

Evropski temperaturni rekord postavljen je u subotu u Grčkoj i iznosi 45,9 stepeni Celzijusa, saopštio je grčki sajt „Meteo“. Ta temperatura zabeležena je u oblasti Mires, nedaleko od grada Herakliona na Kritu.

U Grčkoj je već više od nedelju dana vreme toplo, a od četvrtka temperature su oko 40 stepeni.

​Meteorolozi navode da su u subotu na četiri meteorološke stanice termometri porasli iznad oznake od 44 stepeni, a na 25 stanica iznad 42 stepena.

„Pad“ temperature za deset stepeni, do 33 stepena, očekuje se u ponedeljak.

(Sputnjik)

Vreli talas u Turskoj, u Antaliji 45,4 stepena, Istanbulu 39,2

Talas vrućine zahvatio je Tursku i izazvao velike šumske požare nakon što su u toku vikenda u različitim delovima te države izmerene rekordno visoke temperature.

U turističkom gradu Antalija, na jugu Turske koji je “magnet za strane turiste“, zabeležena je najviša temperatura ikada u tom gradu, od 45,4 stepena celzijusovih, javila je državna agencija Turske Anadolija, a prenosi AFP.

Temperatura u Istambulu dostigla je 39,2 stepena što je, kako se navodi, takođe najviša temperatura ikada zabeležena za taj grad.

Kako agencija navodi, širom grada, ulice su bile prazne pošto su ljudi tražili sklonište od vrućine, pri čemu su mnogi ulazili u vodu u Bosforskom zalivu kako bi se rashladili.

Kako se navodi, na obali Egejskog mora takođe su zabeležene rekordno visoke temperature.

Usled visokih temperatura, izbili su i požari koji su zahvatili oko 500 hektara šumske površine u provinciji Izmir, gde je devet helihotera i četiri aviona radilo na gašenju vatre.

Jedan vatrogasni helikopter se srušio dok je kupio vodu, ali je posada plivala na obalu i uspela da se izvuče sa manjim povredama, preneli su turski mediji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike