najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Papa Franja: Ne morate da verujete u Boga da biste išli u raj

Potvrdivši reputaciju “naprednog pape” papa Franja naveo je u pismu upućenom osnivaču rimskog dnevnika “Republika” Euđeniju Skalfariju da će Bog oprosititi ateistima što ne veruju ukoliko budu sledili svoju savest.

“Pitate me da li hrišćanski Bog oprašta onima koji ne veruju i koji ne traže veru. Počću onim što je suština a to je da Božja milost nema granica ukolio odete pred njega s srcemo punim iskrenosti i pokajanja,” napisao je papa u odgovoru na niz pitanja koje je Skalfari objavio u “Republici”.

Prema njegovim rečima, stvar je u tome da oni koji ne veruju u Boga slede svoju savest  a “greh čak i za one koji ne veruju postoji ukoliko ljudi ne slede svoju savest,” prenosi londonski Indipendent.

Dopisnik katoličkog lista “Tablet” Robert Mikens ocenio je da papini komentari još jednom pokazuju da on pokušava da popravi  staromodan imidž katoličke crkve koji je njegov prethodnik papa Benedikt XVI dodatno učvrstio

“Papa Franja je takođe konzervativana li pokušava da ima smisleniji dijalog sa svetom” ocenio je Mikens.

Pozdravljajući pismo, Skalfari je reakao da su papini komentari “još jedan dokaz njegove sposobnosti i želje da prevaziđe barijere u dijalogu sa svima.”

Papa Franja je signalizirao i progresivniji stav o pitanju seksualnosti upitavši “ako je neko gej i traži Boga, ko sam ja da mu sudim?” podseća londonski dnevnik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike