najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Papa u nemoj molitvi ispred gasnih komora

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, odao je danas poštu milionima žrtava holokausta u nemoj molitivi ispred Spomenika žrtvama holokausta u nekadašnjem nemačkom nacističkom logoru Aušvic-Birkenau na jugu Poljske a u Muzeju je ostavio zapis: “Gospode, smiluj se nad ljudima. Gospode, oprosti toliku okrutnost”.

Kao i jutros u stariji deo logora, Aušvic, i u zloglasni Birkenau gde su nemački nacisti postavili gasne komore izmedju čijih ruševina je Spomenik žrtvama holokausta papa Franja ušao je sam, pešice, bez reči.

Papa je odabrao da njegovo odavanje pošte žrtvama u najvećem logoru smrti koji su nemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske protekne u molitivi i tišini a jedine reči koje su se čule ispred spomenika dok se papa Franja molio pošto je zapalio sveću na Spomeniku bile su reči 130. psalma koje je na hebrejskom jeziku otpevao glavni rabin Poljske Mihael Šudrih a zatim na poljskom recitovao poljski sveštenik.

Papa je na trenutke zastajao da se pomoli ispred svake od ploča na Spomeniku žrtava holokausta na kojima je na raznim jezicima, počev od hebrejskog preko poljskog do ruskog jezika ispisan apel da to mesto, najveće stratište Jevreja u Drugom svetskom ratu, zauvek ostane krik očaja i podsećanje čovečanstva da su tu nemački nacisti bili u stanju da pobiju preko 1,5 milion ljudi.

U ovom novijem delu logora kraj ruševina gasnih komora koje su Hitlerovi nacisti u jesen 1944. godine digli u vazduh u pokušaju da zatru tragove svog monstruoznog zločina pokušaja likvidacije celog jednog naroda, Jevreja u Evropi, papa Franja se kao izraz nade u dobro u čoveku sreo sa 20 pravednih medju narodima sveta koji su to visoko priznanje od Izraela dobili za spasavanje Jevreja tokom holokausta, rizikujući svoje i živote svojih porodica.

Sam, pešice prolazeći kroz glavnu kapiju ispod ciničnog nacističkog natpisa Rad oslobadja, na klupici u
nemoj molitvi, pognute glave ispred Zida smrti, ćutke, na kolenima u ćeliji svetog Maksimilijana
Kolbea papa Franja je jutros i započeo posetu logoru Aušvic, moleći se, kako je kazao uoči posete Poljskoj Gospodu da mu podari plač i suze za žrtve holokausta.

“Želeo bih da posetim Aušvic, to mesto strahota, bez govora, sa što manje ljudi, samo sa najnužnijima. Sam. Da udjem i molim se da mi Bog da dar plača”, kazao je tada papa Franja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike