Parada pobede u Moskvi (UŽIVO)

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je velika vojna parada povodom 70 godina od pobede nad nacizmom kojoj će prisustvovati blizu 30 svetskih lidera.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Govor je održao predsednika Rusije Vladimir Putin. Na kraju govora upriličen je minut ćutanja za postradale u Drugom svetskom ratu.
Putin je čestitao svima Dan pobede, učesnici parade su uzviknuli tri puta „ura“, a potom je intorina ruska himna.
– Zadatak Rusije je i da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo obezbediti mir na planeti – poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.
Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigade Vojske Srbije rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

Foto: printskrin Jutjub

Foto: printskrin Jutjub

Među gostima na paradi u Moskvi su šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednici balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, učešće je najavio i grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.
Gledajte prenos Parade iz Moskve uživo:

Ostavite komentar

Ostavite komentar