Paraglajder u dvorištu Bakingemske palate

Turisti koji su se 28. decembra zatekli ispred Bakingemske palate su se čudom čudili. Dok su čekali smenu straže i pripremali foto-aparate kojima bi ovekovečili ovu turističku atrakciju i simbol Kraljevine Britanije, iznad njihovih glava se pojavio paraglajder koga je jurio policijski helikopter. Jedan od čuvara reda i mira je isturio glavu iz letilice i pomoću megafona upozoravao paraglajderistu da se drži podalje od Palate. Ali, hrabri letač nije mnogo obraćao pažnju i nastavio je ka svom cilju – prizemljio se u dvorište doma kraljevske porodice. Tamo su ga, naravno, već čekali drugi policijci koji su ga uhapsili i poveli na ispitivanje.

Ko je letač i šta je hteo da postigne? Njegovo ime je Brett De La Mare, Australijanac je i ima 36 godina. Cilj mu je bio da na sebe privuče pažnju javnosti i, koristeći publicitet, objavi svoj roman za koji nikako nije mogao da nađe izdavača. Inače, poznat je i po ranijim incidentima slične vrste: nedavno je paraglajderom kružio oko Empire State Building-a i Svetskog trgovačkog centra, ne bi li skrenuo pažnju na svoj sajt BrettDeLaMare.com. Što se tiče njegove najnovije avanture, mogao bi da se suoči sa sudijom za prekršaje i „odleži“ neko vreme. Nadamo se da će uspeti da objavi roman, jer se baš potrudio.

Ovo nije prvi put da je Bakingemska palata bila „na meti“ ljubitelja paraglajdinga. Godine 1994, Amerikanac Jim Miller se spustio na krov ove znamenitosti i to go-golcat. Da li je on imao neki određeni cilj ili jednostavno voli da leti go i aterira na krovove, nije poznato.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.