Paspalj spasio ploče bačene iz Studija B (Foto)

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije i bivši jugoslovenski košarkaški reprezentativac Žarko Paspalj spasao je oko 1.500 gramofonskih ploča kojih su se odrekli novi vlasnici privatizovanog Studija B.

Paspalj je, kako je ispričao za portal “Vice”, ploče pronašao u reciklažnom centru u Višnjici.

“Sve je stajalo u dva velika kontejnera. Ogromna količina paketa sa jako puno materijala, najviše tih beta kaseta na kojima se verovatno nalazi video materijal, ali mi smo uglavnom došli po ploče i zajedno smo sa dva radnika to kopali i tražili. Odmah sam video da su ploče u fenomenalnom stanju, dok su omoti bili oštećeni. U stvari je bila neviđena sreća da ta četiri dana koliko je sve to ležalo na đubrištu nije padala kiša, inače bi sve propalo”, kazao je Paspalj.

On je naveo da je prebacio oko 1.500 ploča kod sebe u garažu.

Prema njegovim rečima, ima puno klasične muzike, koja je odlično očuvana.

“Naravno, ima puno i domaće i strane pop i rok muzike i to je odlično”, rekao je Paspalj, dodajući da se sve odigralo pre oko mesec dana.

“Ploče koje je Paspalj spasao nemaju vrednost”

Nekadašnji muzički urednik Studija B Slobodan Konjović progovorio o “slučaju” bacanja ploča, koje su završile kod Žarka Paspalja.

“Te ploče je muzička redakcija davno izdvojila kao višak i odložila u Borču, mislim, gde nam je bio srednjetalasni predajnik. Studio B je tamo imao, valjda ima i danas prostorije, gde smo uskladištili te ploče, jer nije bilo mesta u ‘Beograđanki’. One su bile, takoreći, nepotrebne za rad, a ploče klasične muzike, nakon gašenja koncertne emisije nefunkcionalne. Te ploče, osim neke sentimentalne, nemaju vrednost. Dok su svirale pružale su zadovoljstvo slušaocima, ali sad su odslužile svoje”, rekao je Konjović i dodao da su muzički urednici pre više godina, kada se prešlo na novi sistem emitovanja rešili da se te ploče, kao nepotrebne, uskladište.

“Te ploče su odsvirale svoje. Za nas nisu imale vrednost, rabljene su godinama. Ne može se tu govoriti ni o kvalitetima ni raritetima”, rekao je Konjović za portal Mondo.

“Sada se diže buka”, dodao je on komentarišući novinske natpise o “spašavanju vinila” i dodaje da na studiju B postoji jedna vrednija kolekcija. “Diskofilska kolekcija, par hiljada vinila, to stoji u Studiju B, barem sam ja tako ostavio kada sam odlazio i sačuvane su i magnetofonske trake”.

(Tanjug)

2 komentara

  • batamrca

    Tako nešto je uobičajeno kod ovih demofeudalista koji nemaju pojma sta vredi, a šta ne, smatraju da su pametni, a postupci govore sasvim drugo. Svaka čast, Paspalje, spasao si nešto izuzetno, a i vredno.

  • Husnija

    Lepo, vredno, korisno – pozdravljam.

Ostavite komentar