U trendu

Pazi koga ljubiš

Bakterije su vam verovatno zadnja stvar na pameti dok se ljubite, ali naučnici su izračunali da u poljupcu koji traje 10 sekundi razmenimo 80 miliona bakterija.

Između parova koji se ljube samo 10 sekundi može se razmeniti i do 80 miliona bakterija, izračunali su holandski naučnici. Oni su pratili ljubljenje 21 para i otkrili da oni koji se ljube često i puno imaju prilično sličnu zajednicu bakterija u ustima.
Studije su ranije pokazale da se u ustima nalazi više od 700 vrsta raznih bakterija, ali neke se sele lakše od drugih.
Tim iz holandske Organizacije za primenjena naučna istraživanja ispitala je 21 par o navikama ljubljenja i potom su uzeli uzorke nakon poljupca koji je trajao 10 sekundi. Jedan partner potom je popio probiotički napitak s jasno prepoznatljivim skupom bakterija, a u drugom poljupcu su naučnici mogli da vide koliko se bakterija izmenilo.
Zanimljivo je da su se bakterije iz sline prebacile prilično brzo, dok su one s jezika ostale prilično stabilne.
– Francuski poljubac odličan je primer izlaganja ogromnom broju bakterija u kratkom vremenu – rekao je profesor Remko Kort, koji je vodio istraživanje. Da ne bi bilo da su naučnici samo gledali parove koji se ljube, Kort kaže da bi istraživanje moglo koristiti u razvoju antibakterijskih terapija i pomoći ljudima koji imaju problema s bakterijama. U istraživanju su sarađivali s Mikropijom, prvim muzejom mikroba, koji se nalazi u Amsterdamu. Tako su i oni omogućili posetiocima da izmere nivo bakterija koju su izmenili u poljupcu.

 

 

Izvor: prva.rs

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike