Petak 13. nije baksuz

Petak 13. više nije baksuzan dan! Možda je ranije i bio, ali sada više nije, a to je i naučno dokazano. Evo šta kažu stručnjaci.
Da li je ovaj dan nesrećan za neke ili nije? Holandski statističari su utvrdili da je petak 13, datum koji se u mnogim zemljama smatra baksuznim, zapravo bezbedniji nego "običan" petak.
Studija objavljena ovih dana, koju je uradio Holandski centar za statistiku, pokazala je da se samo nekoliko nesreća, požara i krađa dogodilo kada je 13. u mesecu padao u petak.
"Mislim da je teško poverovati da je razlog to što su ljudi preventivno više pažljivi i da radije ostaju kod kuće kada je u pitanju petak 13. Ali, govoreći sa stanovišta statistike, vozači automobila su malo obazriviji i stanje na ulicama i putevima je malo bezbednije kada je petak 13. nego drugih dana", izjavio je Aleks Hoen, statističar iz Holandskog statističkog centra, jednom časopisu koji se bavi pitanjima osiguranja.
U poslednje dve godine holandska osiguravajuća društva primila su izveštaje o oko 7.800 saobraćajnih nesreća u proseku svakog petka, navodi se u ovoj statističkoj studiji. Međutim, prosečan broj kada je u pitanju petak 13. bio je 7.500 saobraćajnih nesreća; znači, nešto manji. Takođe, bilo je i nekoliko incidenata povezanih s požarima i krađama. Međutim, zanimljivo je da je prosečan novčani gubitak usled ovakvih uzroka za vreme petka 13. bio nešto veći nego za vreme onih drugih dana.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike