Peticija za odlikovanje poljskog vozača kamiona u Berlinu

U Nemačkoj je pokrenuta onlajn peticija za posthumno odlikovanje Poljaka Lukaša Urbana, koji je ubijen u pokušaju sprečavanja napada na božićni vašar u Berlinu, koji je izvršen njegovim kamionom.

Svojim hrabrim delovanjem Urban je najverovatnije spasao brojne ljudske živote, jer se, kako se pretpostavlja, borio sa napadačem u kamionu za vreme napada.

Preko platforme „Change.org“ Konstance Štelcenmiler, pokrenula je peticiju za dodelu krsta zasluge poljskom vozaču, koji je pronađen mrtav u kamionu, posle napada.

Urban je navodno pokušao da omete napadača Ansi Amrija u vožnji kroz božićni vašar, a njegov poduhvat objasnio bi zašto je kamion ođednom skenuo u levo i ponovo se vratio na put, pre nego što je stao.

Peticija je pokrenuta u četvrtak i do ponedeljka posle podne prikupljeno je više od 33.000 potpisa.

Peticija, kako navode inicijatori, treba da bude predata predsedniku Nemačke Joahimu Gauku.

Inače u Nemačkoj vlada veliko interesovanje da se pomogne porodici poljskog vozača, te su brojni upiti upućeni špediciji za koju je radio za uplatu donacija.

I jedan britanski vozač kamiona je pokrenuo je prikupljanje donacija za ubijenog kolegu, u za samo četiri dana je prikupio 150.000 funti.

„Iako nisam poznavao Lukaša me je njegova priča šokirala i zaprepastila“, objasnio je Dejv Dankan.

Na drugoj strani političari iz nemačke CSU zatražili su odlikovanje i za dva italijanska policajca koji su u Milanu zaustavili i, posle oružanog okršaja, ubili osumnjičenog Amrija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike