najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pivo u prahu – lako se pravi, ali ne sadrži alkohol

Sok iz kesice, čaj u granulama, instant kafa, mleko u prahu… Nizu ovih gotovih napitaka pridružilo se i pivo u prahu, napravljeno u jednoj danskoj pivari.

Potrebno je samo da se razmuti u vodi i spremno je za piće. Dobijeno je zamrzavanjem pa izdvajanjem suve materije koja ne menja ukus.

Osnivači pivare naveli su da im je namera bila da popularni napitak od hmelja učine lakše dostupnim na mestima poput planinskih vrhova i na drugim manje pristupačnim lokacijama. Međutim, u odnosu na tradicionalno pivo, ova verzija ima jedan nedostatak, a to je alkohol.

Zbog specifičnog načina proizvodnje alkohol isparava, ali proizvođač najavljuje da će uskoro dodati i taj sastojak.

Svi koji bi hteli da isprobaju najnoviji proizvod moraće da budu strpljivi jer se pivo u prahu još uvek nije pojavilo u prodaji. Ova danska pivara poznata je po neobičnim pivima, poput onih sa ukusom kafe ili tropskog voća, a njeni proizvodi prodaju se u 40 zemalja.

Alkohol u prahu, takozvani palkohol (od engleskog „powdered alcohol”), izum je star pola veka, ali je prodaja proizvoda koji ga sadrže tek prošle godine odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, pojedine američke države ubrzo su ga zabranile zbog mogućih zloupotreba. Svi rizici po zdravlje koje nosi tečni alkohol važe i kada je reč o praškastoj verziji, s tim što se opasnosti ovde još uvećavaju.

Postoji bojazan od dodavanja praha u tečni alkohol, čime bi se njegova koncentracija dodatno pojačala, zatim opasnost od dodavanja u hranu ili mogućnost udisanja kroz nos.

( Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike