Planinari iz Niša u ekspediciji preko Albanije

Devetočlana ekipa sastavljena od planinara iz gradova sa juga Srbije otputovala je danas iz Niša u Peć gde će sutra krenuti u pohod preko Albanije, putem kojim se u Prvom svetskom ratu srpska vojska povlačila iz domovine.

Ekspedicija nosi naziv „Stazama srpskih predaka“, a planinari su je organizovali kako bi obeležili sto godina od tog značajnog događaja u srpskoj istoriji.

Prema rečima vođe ekspedicije Milana Lapčevića, planinari, među kojima su i dve dame, put dug oko 240 kilometara preći će za 10 do 12 dana.

„Krećemo iz Pećke patrijaršije preko Rugovske klisure, Čakora, Andrijevice, Podgorice do Skadra. Usput ćemo otići i do Mojkovca kako bi položili venac borcima palim u Mojkovačkoj bici“, izjavio je Lapčević na današnjem svečanom ispraćaju ispred zgrade niškog Univerziteta.

Planinarska ekspedicija ponela je repliku srpske zastave iz 1915. godine, koju im je uručio komandant Kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović.

Ekspedicija „Stazama srpskih predaka“ biće zabeležena i kamerama pošto su na put sa planinarima krenuli niški novinari Dragan Stojanović i Milan Petković.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike