najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Po čemu je Srbija prva u Evropi?

Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra, da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva

Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra, da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva, dok trećina građana smatra da teško živi.

Kako se navodi, sa stopom rizika od siromaštva 25,4 odsto Srbija je prva u Evropi, zbog čega Evropska mreža protiv siromaštvapoziva Vladu Srbije dasmanjenje siromaštva postavi kaoprioritetni cilj i dahitno unapredipolitike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana.

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece – 35,4 odsto.

“Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000”, navodi se u saopštenju.

Pored Srbije, visoku stopu rizika od siromaštva imaju Rumunija (oko 22 odsto), Bugarska, Grčka i Španija.

Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Nisam sve pročitao, ali iz naslova je sve jasno: Srbija je PRVA u Evropi! Eto, to svi priznaju čak i zlonamerni kritičari rada braće Vučić. I, to je tek početak.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike