Počinje Nišvil

Internacionalni džez festival “Nišvil” otvoriće večeras u 19.30 u niškoj Tvrđavi Omladinska filharmonija “Naisus”, a do nedelje, 16. avgusta na 90 koncerata nastupiće 600 izvođača.

Prve festivalske večeri nastupiće i džez saksofonista i kompozitor Jovan Maljoković, kome će biti uručena nagrada za životno delo, zatim Vasil Petrov i “Blagoevgrad Big Bend”, “Karmen Souza Bend”,  “Vladimir Četkar Benda” i “Teksas Flud fit Gera”.

Zvezda ovogodišnjeg “Nišvila” je “San Ra orkestar” koji predvodi najstariji izvođač u istoriji festivala Maršal Alen (92).

Fistival će kao i ranijih godina pratiti brojne manifestacije, a zvuci džeza odjekivaće ne samo sa deset bina postavljenih u Tvrđavi, već i sa više lokacija u gradu.

Džez orkestri će tokom četiri festivalska dana nastupati od 12 do 14 časova na “Matine” bini u Obrenovićevoj ulici, a na “Velkom” stejdžu, ispred Tvrđavskog mosta, od 18 do 20 sati.

Danas u 17.00 časova u Gerontološkom centru biće organizovan besplatan koncert “Nišvil za bake i deke”, a kod Beogradske kapije od 18 do 20 časova koncert “Džez za decu”.

Tokom “Nišvila” u Tvrđavi će biti organizovan festival stripa “Striporama” na kome će gosti biti najznačajniji strip crtači iz Srbije.

U staroj barutani posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija “Carski rez – Nišvil, prvih 20 godina”, autora Dušana Mitića – Cara, u Salonu 77 izložbu fotografija “Senke starog Niša” autora Davorina Dinića, a na platou kod izgorelih ateljea fotografije sa konkursa Vikimedie “Viki voli zemlju”.

Internacionalni džez festival pratiće i brojne promocije knjiga, dokumentarnih i igranih muzičkih filmova.

Kao najava “Nišvila” sinoć je na “River stejdžu” kraj Nišave organizovan omaž Šabanu Bajramoviću. Pred nekoliko hiljada Nišlija nastupili su etno-grupa “Iva” iz Doboja i tribjut bend koji izvodi muziku kralja ciganske muzike.

(Beta)

Ostavite komentar