najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Podsećanje na strahote Aušvica

Predsednik Poljske Andžej Duda zajedno sa oko 80 preživelih logoraša u Aušvicu poručio je danas, na medjunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta, da je obaveza celog sveta da se holokaust više nikada i nigde ne ponovi.

Duda je rekao da je najveći nacistički logor smrti veliki grob koji upozorava svet dokle može da dovede mržnjom zatrovani javni prostor i kada države prestaju da poštuju medjunarodno pravo i silom otimaju teritorije drugih.

„Verujem da Aušvic jeste i uvek će biti kao savest prisutan u celom svetu. Kao veliki signal i upozorenje šta može da se desi ako političkim i javnim životom zavlada mržnja. Ako se krši medjunarodno pravo, a medjunarodno zajednica ne reaguje. Ako se neke države ponašaju agresivno prema drugim i otimaju njihovu teritoriju“, kazao je Duda.

Komemoracija u Aušvicu počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća kod Zida smrti koji je nacistima služio za masovna streljanja dok nisu monstruozno usavršili tehniku ubijanja u gasnim komorama u pokušaju da potpuno likvidiraju Jevreje u Evropi.

Pred Zidom smrti pojavilo se danas oko 80 preživelih logoraša, mnogi od njih s prugastim kapama ili trakama na rukavu da simbolično podsete na strahote logoraških dana.

Uz predsednika Andžeja Dudu komemoraciji su prisustvovali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i delegacije mnogih država a okupljenima su se obratili ambasadori Izraela i Rusije, kao naslednice bivšeg Sovjetskog Saveza čiji vojnici su 27. januara 1945. godine oslobodili logor.

„Odajući poštu svim žrtvama ove godine posebno želimo da se setimo ljudi koji su uprkos ogromnoj traumi pokušali da se vrate u normalan život“, kazao je direktor Državnog muzeja bivšeg nemačkog logora Aušvic-Birkenau Pjotr Civinjski.

Logor Aušvic Birkenau oslobodila je 27. januara sovjetska Crvena armija, u borbama za logor poginuo je 231 vojnik a Ujedinjene nacije proglasile su 2005. godine taj dan za medjunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta.

Logor je posle rata pretvoren u muzej a prošle godine posetilo ga je rekordnih 1,72 milion ljudi, medju njima i 93.000 Nemaca.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike