najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Polanski neće biti izručen SAD

Odluka poljskih vlasti da odbiju izručenje reditelja Romana Polanskog SAD je konačna, javile su danas agencije.

SAD su tražile izručenje Polanskog da bi mu se sudilo za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Tužilaštvo u Krakovu je danas saopštilo da je razmotrilo odluku suda od 30. oktobra i da je utvrđeno da je „odluka suda opravdana“.  

„To stavlja tačku na sudske postupke protiv gospodina Polanskog“, rekao je jedan od njegovih advokata.

Okružni sud u Krakovu je uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru, a takođe da ni sama žrtva ne traži da se Polanski kazni jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Presuda od 30. oktobra do danas nije bila pravosnažna jer je tužilac mogao da uloži na nju žalbu višem sudu. Tužilaštvo je danas saopštilo da je odustalo od tog prava.

Na osnovu američkog zahteva za izručenje, Polanski, koji ima dvojno francusko i poljsko državljanstvo, uhapšen je u Švajcarskoj 2009. godine, kada je došao na filmski festival u Cirihu. Švajcarski sud odbio je da ga izruči SAD.

U Poljsku je dolazio inkognito, a prvi put se zvanično pojavio prošle jeseni kao gost na otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi. SAD su odmah poslale zahtev da ga Poljska uhapsi dok ne stigne zahtev za izručenje.

Poljske vlasti to su odbile a Polanski je nakon saslušanja kazao da veruje u poljsko pravosuđe i da će poštovati odluke suda i dolazio je, kad god je pozvan, na ročišta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike