U trendu

Ponovni rast rogova kod jelena – mogući ključ za obnovu ljudskih kostiju

Kineski naučnici su identifikovali grupu matičnih ćelija jelena koje podstiču ponovni rast rogova, što otvara nove kliničke mogućnosti za regeneraciju organa kod ljudi.

Kako prenosi Sinhua, sisari su u velikoj meri izgubili sposobnost da regenerišu svoje organe, ali rogovi kod jelena predstavljaju značajan izuzetak koji nudi vredan model za proučavanje obnove organa kod sisara.

Istraživački tim, predvođen istraćivačima sa Severozapadnog politehničkog univerziteta, objavili su studiju u najnovijem izdanju časopisa Nauka (Science) o jednoćelijskom atlasu ponovnog rasta rogova.

Otkrili su da populacija progenitornih ćelija blastema rogova pokazuje potencijal za samoobnavljanje i popravku koštanog tkiva, čime igra važnu ulogu u brzom rastu rogova.

Te progenitorne ćelije se razvijaju iz tri vrste mezenhimalnih ćelija ili tačetnika rogova u najranijim fazama, pet dana nakon što stari rogovi otpadnu, a zatim se pokazalo da stvaraju ćelije hrskavice „in vivo“ i „in vitro“, navodi se u studiji.

Tim je otkrio da miševi imaju sličan tip ćelija, ali nesisarske vrste nemaju, što sugeriše da sisari mogu imati karakterističan mehanizam regeneracije.

Takođe su koristili jednoćelijsku transkriptomiju da identifikuju 151 gen koji se odnosi na rast kostiju, navodi se u studiji.

Studija je ponudila nove uvide u razumevanje obnove kod sisara i razvoja regenerativne medicine, rekli su istraživači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar