Poslednji beli nosorog dobio telohranitelja!

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga, koji živi u rezervatu Ol Pejeta u Keniji, ima specijalnu zaštitu: do zuba naoružane rendžere koji ga danonoćno čuvaju od lovokradica.
Fotografije ove veličanstvene životinje sa svojim telohraniteljima, objavljene su na društvenim mrežama, uspele su da skrenu pažnju javnosti na kampanju pokrenutu u februaru radi prikupljanja sredstava za finansiranje rezervata, čiji su prihodi od turizma drastično opali usled epidemije ebole i terorizma.
Nosorog, nazvan Sudan, živi u rezervatu sa dve ženke svoje podvrste, Nain i Fatu. Osim ove trojke, preostala su još samo dva primerka severnog belog nosoroga, dve ženke koje se nalaze u zoo vrtovima u Češkoj i Americi.
Prema podacima Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), u svetu je 1960. bilo 2.000 severnih belih nosoroga.
Osim što ima specijalno obezbeđenje koje ga prati u stopu 24 sata dnevno, Sudan je opremljen i uređajem za praćenje, a iz predostrožnosti su mu skinuti rogovi.
“Sa sve većom potražnjom rogova i slonovače, permanentno se suočavamo sa pokušajima lovokrađe. Premda uspevamo da sprečimo većinu, često rizikujemo sopstvene živote u nastojanju sa zaštitimo ugrožene životinje”, rekao je rendžer Simor Irungu.
Kampanja dobrovoljnih priloga koja je u toku trebalo bi da omogući isplatu plata četrdesetak čuvara rezervata, ali i da im obezbedi adekvatnu obuku i neophodnu opremu kako bi svoj zadatak uspešno obavljali u što bezbednijim uslovima.
U ovom rezervatu, površine 350 kilometara kvadratnih, živi nešto više od stotinu nosoroga.
Rogovi nosoroga na tržištu dostižu i do 75.000 dolara po kilogramu.

Ostavite komentar