najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Post: Globalno otopljavanje najava pakla na zemlji

Rekordne temperature zabeležene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije mogle bi biti samo najava pravog “pakla na zemlji” koji tek dolazi, upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše Vašington post, u decenijama koje dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživeti, kao i ostale posledice globalnog zagrevanja.

Ako se to dogodi, sukobi i izbegličke krize bit će mnogo teže od onih kojima smo svedoci danas, rekao je viši savetnik UN-a za arapske zemlje Adel Abdelatif, koji godinama proučava uticaj klimatskih promena na Bliski istok.

“Nastave li temperature rasti, uslediće daleko veći sukobi i izbegličke krize u odnosu na ove kojima danas imamo”, upozorio je Adel Abdelatif

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog leta zabeleženi rekordni toplotni indeksi (veličina koja je izračunata na osnovu temperature zraka i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature od kada je merenja.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmjrena 52 stepena, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu. Ta je merenja potvrdila i Svetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

Do 2090. u Persijskom zalivu će biti prevruće za život

Lokalne vlade već su sada proglasile obavezne službene praznike zbog vrućina. Usprkos tome, brojni zaposlenici odlaze na posao jer jedino tamo imaju klima uređaje. Tokom dana ulice glavnih gradova su potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje.

U časopisu Nature Climate Change nedavno je objavljeno da bi Persijski zaliv mogao do kraja veka ostati potpuno pust jer su simulacije na računarima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do 77 °C.

Ujedinjeni narodi predviđaju da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapskih zemalja do 2050. godine mogao porasti na čak 600 miliona, što će dodatno otežati ionako pretešku situaciju, preneo je Index.hr.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Mladen Popović

    Poštovani učesnici teme, Opasnost od globalnog zagrevanja postoji, a zagrevanje je posledica termohemijskih, elektrohemijskih, elektromagnetnih, nuklearnih, astronomskih i geoloških procesa…Imamo udruženo dejstvo temperature i dejstvo sila pomenutih procesa. Postoji opasnost od”pravog pakla” na Zemlji: visoke temperature, širenje i formiranje novih pustinja, nestašica pitke vode, ratovi i migracije.. Međutim, ključni problem je nestašica i ravnomerna preraspodela slatke vode na kopnenom delu planete; nedovoljno i sve manje prisustvo, i njeno zadržavanje na kopnu. Odsustvo vode na kopnenom delu će se pojaviti pre nego što počne harati visoka temperatura; ovde se radi o ukupnoj količini vode na kopnenom ekosistemu, a ne o vodi u vodovodu ili u flašama. Dovoljno prisustvo vode na kopnu može usporiti rast temperature kopnenog dela planete Zemlje i time učiniti podnošljivije uslove i produžiti život na kopnu. Dalja razmišljanja o ulozi vode u temi „Globalno otopljavanje najava pakla na zemlji“ biće na blogu: Srdačan pozdrav i dobro zdravlje, dip.maš. inž.Mladen Popović mladenpopo@open.telekom.rs

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike