najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Postoji li tehnologija protiv globalnog zagrevanja?

Temperature su na globalnom nivou dosegle tačku na kojoj nisu bile u poslednjih 115.000 godina i mogle bi naredne generacije da koštaju na stotine milijardi dolara, prenose inostrani mediji.

U novom izveštaju Džejmsa Hansena, naučnika odgovornog za podizanje svesti svjetske javnosti o faktorima globalnog zagrevanja, i 11 drugih stručnjaka navodi se da je prosečna temperatura u 2016. godini za čak 1,25 stepeni Celzijusa viša od prosečne globalne temperature u predindustrijskom dobu.

Globalni trend pokazuje da se planeta Zemlja dodatno zagreva za 0,18 stepeni godišnje, a temperature kakve imamo danas poslednji su put zabeležene u emijanu, interglacijarnoj eri koja se završila pre 115.000 godina i tokom koje je nivo mora bio veći za šest do devet metara u odnosu na danas.

Da bi se izbegao dalji rast temperatura tokom ovog veka, biće neophodna masivna ekstrakcija CO2, koja bi mogla da košta između 100 i 500 milijardi dolara, za koju naučnici čak nisu sigurni da bi mogla da uspe.

“Postoji velika zabluda da smo počeli da izlazimo na kraj s klimatskim promenama. Vlade su na sastanku u Parizu samo potapšale jedna drugu po leđima, ali se nije uradilo ništa konkretno po tom pitanju”, rekao je Hansen.

Prošle godine je grupa mladih ljudi tužila Obaminu administraciju po osnovama ugrožavanja života mladih, a sve zbog toga što SAD nisu učinile ništa da bi uspore klimatske promene.

Hansen, koji se nedavno penzionisao nakon što je radni vek proveo u NASA-i, smatra da bi sudovi morali da urade više da uvere vlade da se uhvate u koštac sa klimom.

Svetski zvaničnici su se složili da temperatura ne sme da poraste za dva stepena, ali tehnologija kojom bi se štetni gasovi uklonili iz atmosfere još nije razvijena.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike