'Povratnik' favorit za Oskara

Meksički reditelj Alehandro Injaritu, koji je drugu godinu za redom osvojio nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) za vestern “Povratnik” (The Revenant), a 2015. za ostvarenje “Čovek ptica”, postao je glavni kandidat za Oskara, ocenile su danas svetske agencije.

Injaritu (52) je dobitnik nagrade DGA koje predstavljaju pouzdan pokazatelj za najprestižniju filmsku nagrade Oskar, čija je ceremonija dodela zakazana 28. februara.

Film “Povratnik” je dobio najviše, 12 nominacija za nagradu američke Akademije za film i nauku.

Ako bi i ove godine osvojio Oskara za najbolju režiji, Injaritu bi bio treći reditelj sa uzastopnom nagradom, pošto je prošle godine nagradjen za film “Čovek ptica”. Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

“Povratnik” je u januaru osvojio tri Zlatna globusa – za najbolju režiju, dramu i glavnog glumca, Lionardo DiKaprio.

“Veoma sam dirnut i srećan, ali pre svega zahvalan”, rekao je meksički reditelj na dodeli u Los Andelesu.

Injaritu, vidno uzbudjen, odao je priznanje svom ocu koji je preminuo pre dve godine kao i meksičkom osoblju hotela u kojem je održana ceremonija u Los Andjelesu, uz posrednu kritiku na račun potencijalnog republikanskog kandidata Donalda Trampa za Belu kuću.

“Ti ljudi nisu uopšte kako ih Tramp opisuje”, rekao je Injaritu aludirajući na Trampove izjave o imigrantima.

Filmski analitičari su ocenili da je meksički reditelj “ukrao” nagradu DGA od kultnog reditelja Ridlija Skota koji je bio nominovan za film “Sam na Marsu” (The Martian).

Skot je dobio dva Zlatna globusa i biće glavni protivnik Injarituu za Oskare.

Britanski reditelj (78), autor antologijskih ostvarenja poput “Osmog putnika” (1979), “Blejd ranera” (1982), “Telme i Luiz” (1991) i “Gladijatora”, nije nikada osvojio Oskara za režiju. 

(Beta)

Ostavite komentar