Povučen film protiv vakcinacije iz programa festivala Trajbeka

Foto: Beta

Američki glumac Robert de Niro odlučio je da iz programa svog festivala Trajbeka ipak povuče kotroverzni film u kojem se govori protiv vakcinacije.

De Niro, osnivač Trajbeka, prvobitno je branio odluku da prikaže film Endrjua Vejkfilda „Vaxxed: From Cover-up to Conspiracy“ na festivalu koji počinje sledećeg meseca, što je naišlo na oštre kritike, posebno pošto su diskreditovani Vejkfildovi argumenti da je vakcina MMR protiv zaušaka, malih boginja i rubeola povezana s autizmom.

Slavni glumac, čije dete ima autizam, u subotu je saopštio da je promenio odluku i da se nadao da će dati šansu za razgovor o pitanju koja je „duboko lična“ za njega i njegovu porodicu.

„Ne verujemo da će film doprineti diskusiji kojoj sam se nadao“, rekao je De Niro pošto su on i organizatori festivala, kao i članovi naučne zajednice pogledali film.

De Niro je dodao da festival ne želi da izbegava kontroverze, ali da su „zabrinuti za odredjene stvar u tom filmu“ zbog čega su odustali od njegovog prikazivanja.

Reditelj i producent filma, Vejkfild i Del Bigt, saopštili su da nisu dobili priliku da se odbrane od kritika.

„Samo smo videli još jedan primer moći korporativnih interesa koja cenzuriše slobodni govor, umetnost i istinu“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar