najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Premijera poslednjeg filma Đuze Stojiljkovića na Palićkom festivalu

Drama “Bez stepenika”, sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem u glavnoj ulozi, u režiji Marka Novakovića, premijerno je prikazana danas u Subotici, u okviru 22. Festivala evropskog filma Palić.

To je druga svetska premijera na ovogodišnjem Festivalu, pošto je u nedelju prikazan estonski film “Rukli”, Veika Ounpua, koji nakon Palića kreće na svetsku turneju.

Poslednji film pokojnog Vlastimira Đuze Stojiljkovića “Bez stepenika” završen je 17. juna, na dan kada je glumac, koji je kao i glavni junak živeo u domu za stare, preminuo u 86. godini.

Đuza je tumačio lik Slaviše Petronijevića, profesora neuropsihijatrije, obolelog od Alcahajmerove bolesti, koga porodica želi da smesti u starački dom.

Stojiljković je karijeru počeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, a imao je opus od više od 130 uloga u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji. Uloga Slaviše Petronijevića bila je prva glavna uloga na velikom platnu, na kome je debitovao 1957.

Scenarijo je napisao Zoran Đikić, i za to je nagrađen na konkursu RTS-a. U filmu igraju i Renata Ulmanski, Miodrag Krstović, Aleksandar Đurica i Marko Janketić.

“Bez stepenika” prikazan je u takmičarskom programu “Paralele i sudari”, u bioskopu “Jadran”, gde je danas popodne prikazan i moldavski film “Kako je divan svet” scenariste i režisera Anatola Durbala. Baziran na istinitim događajima, taj film postavlja pitanja o slobodi, pravdi i ceni ljudskog života.

U glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici na Paliću danas će takodje biti prikazana dva filma – “Potpuno novi zavet” u koprodukciji Belgije, Francuske i Luksemburga. U 23 sata biće prikazan ruski film “Pioniri heroji”.

Festival na Paliću traje do 24. jula. Tokom festivala biće prikazano 90 filmova u devet selekcija, a tu su i brojni prateći programi, poput izložbe kojom je obeleženo 65 godina postojanja Letnje pozornice.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike