najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Preminuo saksofonista Gato Barbijeri

Leandro “Gato” Barbijeri, argentinski saksofonista i autor muzike za film “Poslednji tango u Parizu”, preminuo je u 83. godini, saopštio je danas njujorški džez klub Blu Nout (Blue Note). 

“Danas smo izgubili legendu, pionira i dragog prijatelja. Gatova muzička i umetnička zaostavština bila je inspiracija svakome od nas”, objavljeno je na Tviter nalogu tog poznatog džez kluba, ali nije naveden uzrok smrti slavnog saksofoniste. 

Rodjen 28. novembra 1932, Barbijeri je tokom svoje duge karijere snimio oko 50 albuma.

Još kao tinejdžer počeo je da svira saksofon u klubovima u Buenos Ajresu, dobivši tako nadimak “Gato”, što na španskom jeziku znači “mačak”.

Eksperimentisao je sa brojnim muzičkim stilovima, poput slobodnog džeza (sa trubačem Donom Čerijem sredinom 1960-ih godina) i latinoameričkog džeza tokom 1970-ih i 1980-ih godina, piše u njegovoj biografiji koju je objavio Blu Nout.

Svetsku slavu donela mu je muzika za opori film Bernarda Bertolučija “Poslednji tango u Parizu”, sa Marlonom Brandom i Marijom Šnajder u glavnim ulogama, za koju je 1972. godine dobio nagradu Gremi.  
Veza izmedju Gata i kluba Blu Nout počela je 1985. godine.

“On je zaslužan za ugled našeg kluba, koji je tada bio na početku”, navodi se u saopštenju kluba.

Njegov poslednji album “Shadow”, objavljen u septembru 2002. godine, magazin Bilbord proglasio je za latino džez album godine.

Gato Barbijeri održao je poslednji koncert 23. novembra prošle godine, naveo je klub Blu Nout.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike