PREUZMITE OVIH 50 EVRA i trgujte sa preko 40 valutnih parova na svetskoj berzi

FXLider, svim čitaocima Krstarice, daje 50 evra za uspešan početak trgovanja valutnim parovima, na jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu vrednosti valuta.

Preuzmite 50 EVRA za trgovanje ovde.

Uobičajeno, cene valuta imaju nisku volatilnost, međutim, burni politički i ekonomski događaji doveli su do većih turbulencija na tržištu valuta nego što je to uobičajeno. Na ulasku u drugu polovinu 2015. godine zanimljivo bi bilo pogledati koje su valute od početka godine imale najveći pad, a koje najveći rast.

Oporavak ekonomije SAD-a doveo je do toga da dolar nastavi da se oporavlja i od početka godine ostvari najveći rast među valutama najrazvijenijih ekonomija sveta. Približavanje stope nezaposlenosti kao i inflacije ciljnim vrednostima dovelo je do toga da se sve više spekuliše i o povećanju kamatnih stopa što dodatno jača američku valutu. Dolar indeks je od početka godine porastao oko 6.5%.

Sa druge strane evro je u konstantnom padu od početka godine. Veoma spor ekonomski oporavak doveo je do toga da ECB početkom marta uvede program monetarnog stimulisanja. Masivnom kupovinom obveznica ECB će značajno povećati likvidnost na tržištu kada je evro u pitanju i time pokušati da putem jeftinijih kredita novac dospe i u realnu ekonomiju. Pored toga, kriza u kojoj se Grčka našla dodatno je destabilizovala evro, koji je od početka godine pao 11% u odnosu na dolar.

Ruska rublja je bila snažno pogođena 2014. godine kada je izgubila skoro 40% svoje vrednosti kao posledica uvedenih sankcija i niske cene nafte. Za sada, u 2015. godini rublja je stabilna. Međutim, negativan talas iz prethodne godine, iz Rusije preneo se ove godine na bivše članice Sovjetskog Saveza, među kojima i Ukrajinu, Belorusiju, Azerbejdžan i Moldaviju, zbog čega su njihove nacionalne valute ove godine među onima sa najvećim padom.

Skandinavske zemlje i ako nisu članice zone evra, blisko su povezane sa evropskom ekonomijom. Valute Švedske i Norveške, čije se ekonomije u mnogome oslanjaju na proizvodnju nafte od početka godine pale su oko 10% čime je nastavljen pad iz prethodne godine. Švajcarski franak koji je tokom prošle godine pao 12%, tokom ove godine je u odnosu na dolar ostvario rast zahvaljujući kontraverznoj odluci Švajcarke centralne banke da ukine paritet franka i evra. I Britanska funta ima pozitivan skor u odnosu na dolar. Nakon stabilnog početka godine dobri rezultati britanske ekonomije uticali su da nacionalna valuta ojača i uz rast od 2.5% trenutno se nalazi u blizini najvišeg nivao u odnosu na dolar od početka godine.

Preuzmite 50 EVRA za trgovanje ovde.

Ekonomije Australije i Kanade koje su tradicionalno stabilne, tokom ekonomskih previranja nisu uspele da se odupru pritisku veoma niske cene roba posebno nafte. Kanadski dolar pao je preko 9% dok je Australijski dolar pao oko 7%. Novozelandski dolar koji je usko povezan sa australijskom ekonomijom takođe je izgubio oko 12%.

Interesantno je primetiti da neke od valuta koje su tokom 2014. godine bile među onima sa najvećim gubitkom kao što su japanski jen (16%) i argentinski pezos (10%), ove su godine imale značajno manji pad.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumeli rizike, a potražite i nezavisan savet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posledice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

(Sponzorisan tekst)

Ostavite komentar

Oznake