Priručnik za neupućene

Vratili ste se sa službenog puta iz inostranstva i niste imali vremena ili možda dovoljno novca da joj kupite neku sitnicu, što vam je jasno stavila do znanja kada vas je ispraćala. Klasična greška koju muškarci tada prave sadržana je u rečenici: „Hteo sam da ti kupim parfem, ali zaboravio sam koji najviše voliš“, ili: „Bilo je stvarno divnih stvari, ali nisam mogao da se setim koji broj nosiš.“ Umesto pogrešnih izvinjenja, pred njenim razočaranim izrazom lica najbolje je ćutati, a prava stvar je pod hitno, već sutradan, otrčati do neke prodavnice i iznenaditi je nečim.

Žena sa kojom živite očekuje da znate sve o njoj i njenim raspoloženjima. Nikada nemojte porediti njena kulinarska ili neka druga umeća sa umećem bilo koje druge žene – to se odnosi i na vašu majku. Vrlo će se uvrediti, naročito ako na početku veze kažete: „Moja mama nije tako kuvala to jelo.“

Možda ste dugo u braku, ali vam to ne daje za pravo da je pitate zašto se u poslednje vreme ugojila niti da je poredite sa njenim školskim drugaricama koje izgledaju fantastično. Svaka vaša primedba u vezi sa njenim izgledom zabada se u njeno srce kao otrovna strela. Šta treba da uradite ako vam smeta višak njenih kilograma ili to što je zanemarila svoj izgled? Počnite da trčite i pozovite je da vam se pridruži ili krenite zajedno u teretanu. Kupite joj dobar ruž, nov puder, korektor za podočnjake ili rumenilo. Možda će i posumnjati, ali sigurno se neće naljutiti. Obradovaće se i shvatiti da vam je stalo do nje i do toga kako izgleda.

Ukoliko se pomirila sa nekim vašim navikama koje joj se ni danas ne dopadaju, kao što je gledanje fudbalskih utakmica sa vašim neoženjenim drugovima uz litre popijenog piva ili odlazak na pecanje svake božje subote u ranu zoru, potrudite se da joj dodatno ne stajete na žulj tako što ćete od nje tražiti da u svemu tome aktivno učestvuje. Nemojte dozvoliti da ona odlazi u kupovinu piva ili grickalica za vas i vaše društvo. Ne očekujte od nje da i subotom ustaje u ranu zoru kako bi vam spremila sendviče za pecanje i zaključala vrata za vama. Dozvolite joj umesto toga da sama organizuje vreme koje nije povezano s vašim zadovoljstvom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike