Probudiš se i iz čista mira govoriš – mandarinski!

Svakakve smo čudne priče do sada slušali, ali ova je prilično luda i za naš ukus: Ben je pre dve godine živeo normalnim životom dvadesetogodišnjaka u Melburnu. A onda je ovaj student doživeo tešku saobraćajnu nesreću i sedam dana bio u komi.

Probudio se i odmah je, na tečnom mandarinskom, počeo da razgovara sa zapanjenom medicinskom sestrom. Bio je ubeđen da je u Kini. Maternji engleski jezik nije znao ni da bekne!

Iako je nešto malo kineskog učio u školi, nikada ga nije dobro govorio. Međutim, kada se probudio iz kome, za njega je bilo potpuno prirodno i logično da savršeno tečno govori pa i piše mandarinski – od sestre je zatražio papir i to i dokazao.

Svoj maternji, engleski jezik Ben je „progovorio“ tek posle 3 dana, ali mandarinski nije zaboravio, naprotiv – jezik mu je pomogao da prvo počne da radi kao turistički vodič Kinezima koji obilaze Melburn a kasnije i kao TV voditelj jedne emisije na kineskom jeziku.

Sada se preselio u Šangaj gde studira trgovinu.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-c8io-cdt4

Iako je skoro pa neverovatno, Ben nije prvi slučaj ovakvog „kratkog spoja“:  2010. godine jedna 13-godišnja devojčica iz Hrvatske je na sličan način „progovorila“ Nemački, a pre oko godinu dana američki vojni veteran je iz čista mira počeo da govori Švedski.

 

Izvor: DailyMail

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike