najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Proteklih pet godina – najtoplije u istoriji

Proteklih pet godina su bile najtoplije u istoriji, a sve je više dokaza koji potvrđuju da su toplotni talasi, poplave i rastući nivo mora, prouzrokovani klimatskim promenama za koje je odgovoran ljudski faktor, saopštile su danas Ujedinjene nacije (UN).

“Upravo smo imali najtopliji petogodišnji period u istoriji, a 2015. godina je dobila titulu najtoplije pojedinačne godine. Čak i taj rekord će verovatno biti nadmašen u 2016. godini”, izjavio je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas, a prenosi agencija Rojters.

Kao najekstremnije situacije, WMO je naveo sušu i glad na Afričkom rogu iz 2011/2012. godine kada je život izgubilo 250.000 ljuidi, i tajfun na Filipinima u kom je 2013. godine stradalo 7.800 ljudi.

Oluja “Sendi” je 2012. uzrokovala štetu od 67 milijardi dolara, pre svega u SAD, navodi se u izveštaju WMO objavljenom na samitu u Marakešu koji je okupio gotovo 200 zemalja sveta u cilju implementacije globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike