najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Protest zbog isključenja struje (FOTO)

Stotinak Roma iz niškog naselja Crvena zvezda protestovalo je danas ispred Gradske kuće zbog toga što već mesec i po dana žive u mraku, nakon što su isključeni sa mreže zbog zaostalih dugovanja.

Okupljeni Romi, medju kojima je bilo i puno dece, skandirali su da hoće da im struja bude ponovo uključena i da hoće da žive kao svi “normalni” ljudi.

Predstavnici žitelja tog niškog naselja istakli su da struju redovno plaćaju, ali da su isključeni sa mreže zbog starog duga od 30 miliona dinara.

Oni su podsetili da su pre dve godine takodje dugo bili u mraku ali im je struja tada uključena zahvaljujući uplati “nepoznatog donatora”.

“Tadašnji direktor ‘Jugoistoka’ Darko Bulatović nam je rekao da je ceo naš dug isplatio nepoznati donator. Otkuda se ponovo taj dug pojavio, ne znamo”, rekao je Sulejman Sulejmanović.

On je istakao da domaćinstva u naselju Crvena zvezda nemaju sopstvene strujomere, već da se potrošnja čitavog naselja sa 600 do 700 stanovnika evidentira preko dva strujomera.

“Svako domaćinstvo izdvaja mesečno za struju po 2.000 i svakog meseca plaćamo distribuciji 100.000 dinara. Toliko otprilike i iznose računi od 70.000 do 130.000 dinara”, naglasio je Sulejmanović.

Sebastijan Malićević istakao je da su do sada više puta tražili od Elektrodistribucije da im omogući postavljanje individualnih brojila, kako bi svaka porodica plaćala srazmerno potrošnji.

“Rekli su nam da ne možemo da dobijemo brojila jer smo ‘divlje naselje’. Medjutim, neke kuće imaju brojila postavljena još pre 50 godina”, kazao je Malićević.

On je istakao da stanovnici naselja Crvene zvezde žive veoma teško bez struje i nemaju uslove da održavaju ličnu higijenu, a osamdesetak dece primorano je da uči pod svećama.

Direktor EPS Distribucije Niš Boban Džunić izjavio je danas da to preduzeće nije nadležno za rešenje problema Roma iz niškog naselja Crvena zvezda.

Džunić je agenciji Beta rekao da je do sada više puta razgovarao sa stanovnicima naselja Crvena zvezda, ali da ne može da im pomogne jer je rešavanje njhovog problema u nadležnosti EPS Snabdevanja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike