najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Prsten Jovanke Orleanke u vlasništvu Francuske

Prsten za koji se veruje da je pripadao Jovanki Orleanki, čuvan u Engleskoj skoro punih šest vekova, biće izložen danas u tematskom parku Pui di Fu (Puy du Fou), koji ga je krajem februara kupio u Londonu. 

Pui di Fu, drugi najveći tematski park u Francuskoj, koji se nalazi u departmanu Vandej na zapadu zemlje, platio je za ovaj prsten basnoslovnu sumu od 376.833 evra na aukciji koju je 26. februara organizovala londonska aukcijska kuća Tajmlajn Oukšens (Timeline Auctions).

Autentičnost prstena povrdila je jedna oksfordska laboratorija.

Veštačenje X zracima pokazalo je da se radi o nakitu od pozlaćenog srebra koji potiče iz 15. veka.

Objavivši početkom marta povratak prstena na tle Francuske, Pui di Fu je izazvao veliko interesovanje medija.

“Tek smo na početku istraživanja, pred nama je ogroman posao, ali i lepa avantura”, rekla je agenciji Frans pres Vanesa Supo, jedan od stručnjaka koji je imao prsten u rukama i potvrdio prisustvo vidljivih tragova zlata u njegovoj unutrašnjosti.

Prsten sadrži tri ugravirana krsta i natpis ”JHS-MAR”, što u prevodu znači ”Isus-Marija”. Prema navodima iz Le Pui di Fua, najverovatnije je povećan i modifikovan u 19. ili 20. veku.

Heroina Stogodišnjeg rata imala je tri prstena, od kojih je jedan želela da vrati svojoj baki, drugi joj je poklonio njen brat, dok su joj treći oduzeli Burgundjani pre nego što su je predali Englezima. Veruje se da je upravo njega otkupio Le Pui di Fu, a preostala dva su izgubljena.

Dokumenti o sudjenju Jovanki Orleanki, koje je okončano njenim spaljivanjem na lomači 1431. godine u Ruanu, pokazuju da je bila ispitivana o trećem prstenu, za koji je rekla da s joj ga poklonili otac ili majka u njenom rodnom selu Domremiju.

Mišljenja o poreklu i identitetu prstena i dalje su podeljena. Upravnik Arhiva Jovanke Orleanke u Ruanu Olivije Buzi veruje da se on zapravo već nalazi u Francuskoj, otkako ga je 1953. kupio francuski lekar engleskog porekla Džejms Hason i izložio ga u jednoj kapeli na jugoistoku Francuske, da bi ga potom u Ruanu i Parizu prikazala i Režin Pernu, stručnjak za srednjevekovnu istoriju.

Istorijski muzej Jovanke Orleanke odbio je da učestvuje na aukciji, verujući da se radi o novoj prevari, ali su iz uprave Muzeja poručili da iako u ovom slučaju ima mnogo nedoumica, čudo ipak nije nemoguće.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike