U trendu

Prvi jugoslovenski horor i danas je strašan: Ko ga je gledao sa 7, ne spava do 25.

“Leptirica“ je prvi jugoslovenski horor film koji se i danas smatra jednim od najboljih filmova tog žanra iz bivše Jugoslavije.

“Leptiricu“ je početkom 70-ih snimio Đorđe Kadijević za Radioteleviziju Beograd, a vrlo brzo prozvali su ga „najstrašnijim vampirskim filmom ikad napravljenim“.

Navodno, kad je prvi put prikazivan, muškarac u Makedoniji umro je od straha, piše Slavorum.

Za reditelja to je bilo teško vrijeme, s obzirom na komunistički režim, pa je film, kad je izašao, prozvan „terorističkim“.

Radnja filma događa se sredinom 19. veka u srpskom selu Zarožje. Selo je na udaru vampira Save Savanovića, koji ubija svakoga ko se približi mlinu u šumi, nedaleko od sela. Seljani postanu očajni, s obzirom na to da ostaju bez hrane jer su im svi mlinari ubijeni.

Istovremeno, siromašni mladić imena Strahinja zaljubljen je u Radojku.

Da li ste pogledali ovaj horor i kakav je utisak ostavo na vas?

2 komentara
  1. Leptir

    Film je jasno pokazao pravu prirodu zena 😛

  2. Anonimni

    Gledala sam ga, bila sam vrlo mlada i najstrašnije scene gledala sam kroz prste, naravno, nikada ga neću zaborativiti, pa ni taj zvuk koji je pratio scene, U to vreme nisu upozoravali za koga je film, iznad 12 ili 18 godina pa je moglo biti i vrlo tragičnih reakcija, ako je istina što se piše. Gledala sam ga još jednom, površno, ali sam upozorila svoje sinove koji su u to vreme već bili oko 18 godina na strašne scene, što bi se reklo – čisti horor, ja ne podnosim filmove u kojima se prikazuju natprirodne sil – vampiri, zombiji i sl. ale, i naravno ne gledam ih od Leptirice na ovamo…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike