najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Psi više vole Bijonse nego Betovena

Većina pasa bolje reaguje na pesmu Bijonse “Single ladies” i moderni zvuk nego na Mocartovu “Malu noćnu muziku” i klasične kompozicije, to je rezultat eksperimenta “Muzičke preferencije domaćih pasa” koju je organizovala kompanija “Sony”.

Kao i ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje sprovedeno povodom predstavljanja Sonijevog GTK-XB7 audio sistema velike snage.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojim su naizmenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa i večne klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovckog.

Rezultat je pokazao da gotovo dve trećine ispitanih pasa (62 odsto) spontano radije bira da sluša na primer Bijonse, nego Betovena i klasične kompozicije koje je izabralo 38 odsto pasa.

Istraživači su puštali po jednu popularnu i jednu klasičnu pesmu numeru s dva zvučnika, dubokih baseva, i u kombinaciji sa raznobojnim trosmernim osvetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika sa popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pesme prijaju čovekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju kod životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja dr Ana Vilkinson i doktorantkinja Natalija Albukerki.

“Želeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples”, rekao je direktor sektora za video i zvuk u kompaniji “Sony Europe” Alberto Ajala.

Kompanija “Sony” je u saradnji sa inovativnom produkcijskom kućom Unit 9 kreirala i spot „Party Animals“ koji prikazuje kako se kućni ljubimci zabavljaju uz hit Martina Geriksa „Animals“ i audio sistem GTK-XB7.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje, i zaključili su, na primer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mleka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike