U trendu

Pustolovine plavog dijamanta

Neobično sečen plavi dijamant s kraljevskom istorijom može dostići vrednost i do devet miliona funti, to jest 14,5 miliona kanadskih dolara, kada bude izložen na aukciji kod "Kristija" 10. decembra ove godine.
Plavi dijamanti su izuzetno retki, a Vitelbah dijamant od 35,5 karata ima baš tu boju i izuzetnu čistoću u poređenju s čuvenim dijamantom Nada, koji se nalazi u Institutu "Smitsonijan" u Vašingtonu.
Bez obzira na to što je nešto manji od dijamanta Nada, Vitelbah dijamant je vekovima bio omiljena sitnica evropskih vladara.
Kralj Filip IV Španski kupio ga je 1664. godine kako bi bio deo miraza njegove ćerke Margarete Tereze. Međutim, pošto je ona umrla mlada, dijamant je ostao njenom mužu, Leopoldu I Austrijskom, a potom je prelazio u ruke njegovih naslednika.
Dijamant je dobio naziv Vitelbah nakon 1722. godine, kada se Leopoldova unuka udala za Karla od Bavarske, koji je bio član porodice Vitelbah.
U ovoj porodici ostao je sve do nešto posle 1918. godine, kada je izgubljen u vihoru nakon Prvog svetskog rata. Aukcijska kuća "Kristi" prvi put je održala aukciju za ovaj dijamant 1931. godine, posle čega je on nestao s javne scene.
Veliki dijamant se ponovo pojavio oko 1960. godine. Tada je jedan juvelir prepoznao njegovu istorijsku vrednost i odbio da ga iseče.
Fransoaz Kurijel, direktor međunarodnih juvelira u "Kristiju", opisao ga je kao "dijamant muzejske vrednosti".
Obojeni dijamanti dostižu visoke cene na aukcijama. Kuća "Kristi" je u maju prodala mnogo manji plavi dijamant od 13,39 karata za 11,4 miliona dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.