najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Radnik iz Bangladeša tuži Fifu

Svetska fudbalska federacija bi mogla da plati i nekoliko desetina miliona evra ako se dokaže da je odgovorna za maltretiranje armije radnika koja gradi infrastrukturu za Mundijal u Kataru 2022.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) suočava se s novim izazovom, svega nekoliko meseci posle stišavanja bure zbog korupcijskog skandala, serije hapšenja, smena i ostavki. Britanski „Gardijan” doneo je juče vest pod naslovom „Fifa se suočava s pravnim izazovima zbog radnika-migranata u Kataru”, a reč je o slučaju koji bi mogao papreno da je košta. Stavlja joj se na teret da je odgovorna za maltretiranje hiljade radnika koji učestvuju u izgradnji infrastrukture za Svetsko prvenstvo 2022.

Otkako je Fifa poverila organizaciju tog Mundijala Kataru, 2010. godine, Amnesti internešnel i Hjuman rajts voč su više puta kritikovala vlasti te zemlje zbog kršenja prava stranih radnika (ima ih oko 1,7 miliona) koji uglavnom dolaze iz siromašnih azijskih zemalja.

Jedan od bivših radnika Nadim Šaraful Alam iz Bangladeša pokrenuo je postupak protiv Fife posredstvom Holandske sindikalne konfederacije (FNV) koja je Fifi dala rok od tri nedelje da prizna svoju krivicu i plati odštetu ili će u suprotnom morati na sud. Konkretno, na sud u Švajcarskoj.

Fifa bi lako izašla na kraj s Alamom, koji je kao nekvalifikovani radnik radio u Kataru u prethodne dve godine, ali problem za nju je to što bi priznanjem krivice natovarila sebi na pleća stotine hiljada stranih radnika. To bi, kako konstatuje „Gardijan”, moglo da je košta i nekoliko desetina miliona evra.

Alam traži za naknadu materijalne štete 5.390,53 švajcarskih franaka ( 4.900 evra) i još 5.000 (4.500 evra) na ime „pravičnog zadovoljenja zbog teškoća koje je pretrpeo”. U pismu Fifi, pod naslovom „Prestupi koje je počinila Fifa”, naglašava se da „švajcarski zakon, kao i katarski i međunarodni, obavezuju Fifu da poštuje osnovna ljudska prava i da se uzdržava od prestupa”.

Fifa je i ranije poricala svoju krivicu zbog statusa stranih radnika u Kataru, naglašavajući da ne može da  bude odgovorna za „šire društvene probleme” u zemljama domaćinima svetskih šampionata, kao i da se više puta kod katarskih vlasti zalagala da se obezbede odgovarajući uslovi za radnike. Međutim, sindikati i nevladine organizacije smatraju da Fifa ne koristi dovoljno svoj autoritet da se zaštite oni koji rade u ime fudbala u radničkom sistemu kafala (karakterističan za taj deo Azije), koji nazivaju modernim ropstvom. Fifi se pripisuje i krivica što je „uopšte dodelila Mundijal zemlji u kojoj ne postoje osnovna ljudska i radna prava”.

Autor: Aleksandar Miletić, Politika

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike