najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rahman: Muzika za film o Muhamedu komponovana je sa dobrom namerom

Oskarom nagrađeni kompozitor Ala Raka Rahman izjavio je da nije imao nameru da bilo koga uvredi kada je komponovao muziku za iranski film o proroku Muhamedu.

Film “Muhamed: Božji poslanik” (“Muhammad: The Messenger of God”) prikazan je u avgustu na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu.

Rahman, koji je veoma popularan u Indiji, komentarisao je odluku muslimanske organizacije da “baci fatvu” na njega, kao i na iranskog režisera Madžida Madžidija.

Indijski muzičar je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Fejsbuk naveo da je imao dobru nameru kada je doneo odluku da komponuje  muziku za film i da nije želeo da bilo koga uvredi.

On je dodao da je namera bila da film “ujedini čovečanstvo, razjasni zablude i prenese… poruku da je svrha života dobrota”.

Film je zbog svoje teme izazvao kontroverze u nekoliko arapskih zemalja. Verski propisi islama ne dozvoljavaju nikakvo prikazivanje lika proroka.

Rahman je od 1992. godine komponovao muziku za skoro 130 filmova, a 2009. godine dobio je Oskara za najbolju originalnu pesmu za film “Milioner iz blata” (“Slumdog Millionaire”).

Četrdesetosmogodišnji kompozitor prešao je u islam 1989. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike