U trendu

Rešena misterija koja muči naučnike vekovima – otkrili ko je Sfingi otkinuo nos (video)

Umetnost drevnog Egipta svojom lepotom privlači generacije naučnika i posetilaca, ali jedna od najvećih misterija vezana je i za najveću skulpturu u svojoj vrsti – Veliku sfingu.

Kako je ova grandiozna statua mitskog bića sa ljudskom glavom i telom lava ostala bez nosa, pitanje je koje muči nauku od momenta od kada je otkrivena. Jedna od najrasprostranjenijih legendi kaže da su ga odstrelili Napoleonovi ratnici tokom pohoda na Egipat, ali postoje slike koje dokazuju da je Velika sfinga ostala bez nosa pre Napoleona.

Kustos muzeja u Bruklinu Edvard Blajberg došao je do otkrića koje rešava ovu čuvenu egipatsku zagonetku, prenose mediji.

Nakon istrage, on je došao do još jednog razloga zašto su mnoge od skulptura oštećene tako da im baš nos nedostaje.

Naime, drevni Egipćani su predstavama sa ljudskim likom pripisivali velike i važne moći. Verovali su da se suština boga ili boginje može ugraditi u sliku, a kod smrtnika da bi deo pokojne duše mogao da naseli skulpturu te osobe.

Vandalizovanje ovih statua, smatra on, imalo je za cilj da deaktivira snagu slike, odnosno, da se kontretnim ikonoborstvom poremeti ili oslabi ta moć.

„Oštećeni deo tela više nije u stanju da obavlja svoju funkciju. Bez nosa, statua više ne može da diše, odnosno uništavanjem nosa vandal zapravo ubija statuu i njenu moć“, objasnio je on.

Sfinga
Foto: Christopher MichelCC BY 2.0

Može se pretpostaviti i da su se pljačkaši grobnica plašili da bi pokojnik mogao da se osveti ukoliko statua nije osakaćena. Praksa nanošenja štete predstavama sa ljudskim likom datira još od početka egipatske istorije, istakao je Blajberg.

„Tokom istorije postojao je i veliki strah među faraonima da bi njihove statue mogle da budu oštećene pa su raznim dekretima propisivali oštre kazne za svakoga ko bi se usudio da im naudi. On je dodao da uništavanje statua tada nisu činili vandali.

„Ovde nije reč o vandalima koji su bezobzirno napadali i uništavali umetnička dela. Njihova preciznost sugeriše da su ova oštećenja delo dobro obučenih majstora“ rekao je on.

3 komentara
 1. Anonimni

  sali se covjek

 2. bambi

  Ja sam joj otkunuo nos.

  1. Anonimni

   TakoE

Napišite komentar