najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Retrospektiva pet decenija „Stonsa”

Grozomorna kuhinja, spavaća soba sa prljavim nenameštenim krevetima, dnevni boravak, nalik na pakao, „ukrašen” ogromnim, prepunim pepeljarama iz kojih samo što ne ispadnu pikavci – tako je otprilike izgledao prvi stan u londonskom Edit Grouvu u Čelsiju iz koga je sastav „Rolingstons” pre 54 godine krenuo u svet. I naravno, pokorio ga postavši, po mnogima, najveći rokenrol bend na svetu. Upravo imitacija tog stana, gde je stvorena muzička istorija, samo je delić velike retrospektivne izložbe jednog od najdugovečnijih sastava na svetu – „Stonsa”.

Izložba, koja nosi naziv „Exhibitionism”, pokriva neverovatne 54 godine stvaralaštva legendarnog britanskog benda. Otvorena prošle nedelje u Londonu, u Sači galeriji, uz veliku pompu i prisustvo Mika Džegera, Kita Ričardsa, Čarlija Votsa, Ronija Vuda, ali i bivšeg basiste benda Bila Vajmana, kao i krema engleskog „visokog društva”, trajaće do 4. septembra.

Čak dva sprata londonske galerije zauzeli su „Stonsi”. Obiman pogled u uzbudljiv život slavnog benda, „avantura” je koja je, kako navode britanski mediji, procenjena na četiri miliona funti. Zanimljiv podatak je da je ovo tek prva izložba jednog od najdugovečnijih bendova u istoriji muzike.

„Razmišljali smo o ovakvoj izložbi dugo, ali želeli smo da to bude grandiozno, kao kada planiramo koncertne turneje. Mislim da je sad pravo vreme”, objasnio je Mik Džeger, dodavši da su posetiocima želeli da dočaraju ne samo sve one grozne stanove u kojima su „obitavali”, već i „mirise” legendarnog Olimpik studija u kome su snimili šest albuma, među njima „Sticky Fingers” i „Beggars Banquet”.

Kit Ričards ističe da se izložba ne tiče samo članova benda:

„Možete da vidite i sve rekvizite, kao i instrumente koji su nam tokom godina prolazili kroz ruke, što je čini još zanimljivijom.”

Oko 500 artefakta prostire se u devet tematski podeljenih prostorija. Jedna od prostorija nosi naziv „gitarska soba”, a druga je imitacija bekstejdža benda tokom svetskih turneja. Šetnja kroz istoriju grupe pokriva sve aspekte umetničke strane benda (dizajn omota, plakata, loga, filmove, spotove), modu Džegera i ekipe kroz dekade, retke arhivske snimke. Tu je i pismo koje je bend daleke 1979. dobio od Mičigenske asocijacije za obrazovanje u kome se protestuje, jer je njihova pesma „Some Girls” uvreda na rasnoj osnovi, kao i uvreda za sve žene…

„U srcu” izložbe je muzičko nasleđe „Stonsa”, koji su odavno postali kulturne ikone, a koje i danas obožavaju milioni ljudi širom sveta.

(Jelena Koprivica, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike