Robert Redford poziva na globalnu akciju povodom klimatskih promena

Američki glumac i režiser Robert Redford rekao je da je otišao u Ujedinjene nacije ne kao glumac već da kao borac za zaštitu životne sredine, otac, deda i zabrinuti građanin pozove države sveta da preduzmu akciju povodom klimatskih promena.

Sedamdesetosmogodišnji dobitnik Oskara kazao je da je njegov aktivizam u zaštiti životne sredine počeo pre više od 40 godina i da se pojačao kako je video da opasnost od globalnog zagrevanja raste.

Redford je juče na sastanku sa visokim zvaničnicima UN rekao da je “vreme za polovične mere i negiranje klimatskih promena prošlo”.

“Preovlađujuća je naučna procena da su klimatske promene stvarne i da su rezultat ljudske aktivnosti”, kazao je Redford dodajući da “gde god da pogledamo, umerena klima nestaje”.

Prema njegovim rečima, misija zemalja članica UN je “jednostavna, koliko i zastrašujuća: spasiti svet pre nego što bude prekasno”.

Redford se prisetio odrastanja u Los Anđelesu, pred kraj Drugog svetkog rata, kada je to bio lep grad sa čistim vazduhom.

Smatra da mu je “grad koji je voleo oduzet” zbog zagađenja, solitera i autoputeva, te se preselio i otkrio Sijera Nevadu i Josemiti nacionalni park gde se “upoznao sa lepotom sirove prirode”.

“Tada sam odlučio da to bude deo mog života, šta god da radim”, rekao je Redford dodajući da je od tada “podelio svoj život na dva najveća interesa, a to su umetnost i priroda”.

(Beta)

Ostavite komentar